ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η θετική τάση του συναισθήματος της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα αναφέρει σε έκθεσή της η Barlcays.
Όπως επισημαίνει, η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου επιβράβευσε την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει κάνει και παρέχει τη βάση για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, και θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενώ η τροχιά του δημοσίου χρέους και των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα.
Ενδέχεται ωστόσο, σύμφωνα με τη Barclays να χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα, αλλά η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, η συμφωνία του Ιουνίου του Eurogroup έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες τα ελληνικά ομόλογα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Η απόφαση, που ενδεχομένως να ληφθεί ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, για το αν θα συμπεριληφθούν στις καθαρές αγορές, είναι αμφίρροπη. Αν εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα σε εκείνη τη φάση, εξακολουθεί να είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στην περίοδο επανεπένδυσης, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.
Οι επικαιροποιημένες εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, ενδεχομένως θα δημοσιευτούν τον Ιούλιο, και θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ακόμα κι αν το θετικό συναίσθημα είναι πιθανό να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα κινδυνεύει από τις εξελίξεις στην Ιταλία, με την Barclays να εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την εξομάλυνση της πρόσβασης στην αγορά για το ελληνικό δημόσιο. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός με την Barclays να μην αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μαζί με εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άνοιξη του 2019.
Επιπρόσθετα, η Barclays σημειώνει πως, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης χρέους έχει χορηγηθεί εμπροσθοβαρώς και χωρίς όρους, είναι θετικό, ωστόσο η τροχιά του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ουσιαστικές, συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τις κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις (που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχεία, την βεβαιότητα πολιτικής κ.λ.π.)
Το εάν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί σύμφωνα με την Barclays, από τα εξής:
- Από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι πολύ υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα, με τον στόχο για 3% ανάπτυξη μεταξύ του 2023 και του 2060 να είναι πολύ αισιόδοξος ενώ η μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί έντονα και από εξωτερικές εξελίξεις όπως οι αναταράξεις στην Ιταλία και ένας εμπορικός πόλεμος.
- Από τον ρυθμό εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με την ταχύτητα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων να έχουν ήδη σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
- Από το αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη ενώ στρατηγική είναι και η σημασία των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με την Barclays, η μεταμνημονιακή περίοδος της Ελλάδας δεν διαφέρει πολύ από ένα κανονικό πρόγραμμα. Παρόλο που δεν ορίζει νέες μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες από προηγούμενες αξιολογήσεις. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση, όπως γινόταν και εντός του προγράμματος του ESM.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Morgan Stanley: H βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση