ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από σήμερα 27 Μαρτίου έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου ξεκινούν οι τριήμερες διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ESM και της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Στόχος της Αθήνας είναι η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα προκύψει από τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδας να μπορεί να ερμηνευθεί ως ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων πιστωτών της χώρας (των θεσμών δηλαδή) στις προοπτικές της οικονομίας.
Αυτό προφανώς θα υποστηρίξει τη διεκδίκηση της επενδυτικής βαθμίδας, ει δυνατόν μέσα στο φθινόπωρο, αφετέρου όμως θα προσθέσει πόντους στο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης, που ποντάρει πολλά στην ενδυνάμωση της αίσθησης μεταξύ των ψηφοφόρων πως η οικονομία πάει καλά.
Η επικείμενη αξιολόγηση αποκτά ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται στη σκιά της νέας τραπεζικής κρίσης, που αυτόματα φέρνει τον παράγοντα «ανθεκτικότητα» ψηλά στην ατζέντα των ελεγκτών.
Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στο πεδίο των τραπεζών και των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με έμφαση στη διαχείριση του υψηλού ιδιωτικού χρέους αλλά και στις εκτιμήσεις για το πώς η κρίση και το αυξημένο κόστος χρήματος μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργία νέων προβληματικών οφειλών.
Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί η στρατηγική δανεισμού του δημοσίου και φυσικά στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, αναμένεται να γίνει μια αρχική συζήτηση υπό το φως των κοινοτικών κατευθύνσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η εικόνα για το που θα κλειδώσουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών δεν θα προσδιοριστεί τώρα καθώς εκκρεμεί σειρά διαβουλεύσεων στο εξωτερικό.
Τα όσα ειπωθούν όμως στις επικείμενες συζητήσεις θα έχουν σίγουρα τη χρησιμότητα τους, καθώς θα υπάρξει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων ενώ στη βάση αυτής της συζήτησης θα οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί το Μάιο.
Τα νούμερα θα κλειδώσουν οριστικά το φθινοπώρου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που θα περιέχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2024.
Η κατεύθυνση στην οποία κινείται το οικονομικό επιτελείο είναι ει δυνατόν ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ να ξεπεραστεί, στέλνοντας ένα θετικό σήμα στις αγορές αλλά και ξεκινώντας από καλύτερη βάση για τη μεγαλύτερη προσαρμογή που θα κληθεί να κάνει από το 2024 της τάξης του 2%, προκειμένου αυτή να είναι πιο ήπια.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ισχυρά στοιχεία στα χέρια της προσδοκώντας πλέον ανάπτυξη της τάξης του 2,3% σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,8%.
Παράλληλα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου γεγονός που δεν την πιέζει ιδιαίτερα να προσφύγει στις αγορές εν μέσω αναταράξεων, ενώ είναι ήδη διαθέσιμα τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, που σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις και από υγιέστερη βάση αντιμετωπίζουν και την τρέχουσα κρίση.
Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η επιμονή των θεσμών στο θέμα της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, πεδίο όπου δεν χωρούν καθυστερήσεις για να μην χαθούν χρονοδιαγράμματα και πόροι αλλά και η θετική επίπτωση στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Μπούλαρντ (Fed): Τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 5,5% και 5,75% φέτος
Κριστίν Λαγκάρντ: Aνθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη
Ρυθμίσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ – Πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε ο δείκτης STOXX 600 στην έναρξη των συναλλαγών
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Φάμελλο για την εκλογή του
- Μαριάννα Λάτση: Βραβεύτηκε στο Maria Callas gala στη Θεσσαλονίκη – Μάγεψε με το υπέρλαμπρο γοργονέ φόρεμα με τα «μάτια»
- Χρηματιστήριο: Αδυναμία στις τράπεζες – Στο κόκκινο ο ΟΤΕ εν αναμονή του rebalancing