ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι το 2022 το ελληνικό ΑΕΠ θα παρουσιάσει είτε υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη είτε ακόμα και διψήφιους ρυθμούς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επισημαίνουν δε ότι κατά την άποψή τους η τρέχουσα κρατούσα άποψη για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το 2022 είναι συντηρητική, ενώ μεσομακροπρόθεσμα αναμένουν πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει εύκολα τον μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.
Αναλυτικότερα, σε έκθεσή τους που φέρει τον άκρως ενδεικτικό για τη στάση τους τίτλο «Post nubila phoebus» (Μετά τα σύννεφα το φως), οι αναλυτές της AXIA Research σημειώνουν ότι για την «ηλιόλουστη» Ελλάδα το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρξε σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία την ώρα ακριβώς που ετοιμαζόταν να «πατήσει γκάζι».
Το 2021 θα είναι επίσης, όπως υπογραμμίζουν, μια δύσκολη χρονιά. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη του ΑΕΠ 4,8% (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) και πρωτογενές έλλειμμα 3,9% δείχνουν, όλο και περισσότερο, ανέφικτοι ως στόχοι, μετά το σχεδόν ολοκληρωτικό lockdown του λιανεμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους (το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό) και της ανάγκης για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν, η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει σε διάφορες διαρθρωτικές εξελίξεις που θα στηρίξουν λογικά μια πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι πρότινος.
Την ίδια ώρα, οι τιμές των τοπικών assets δεν έχουν ακόμη «συνειδητοποιήσει» το δυναμικό αυτό, κάτι που όμως για τους αναλυτές είναι απλά θέμα «timing».
Η ροή νέων deals το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων, αποτελεί ένδειξη αύξησης της δραστηριότητας που, μολονότι δεν έχει ακόμη εγγραφεί πλήρως, θα φτάσει κάποια στιγμή να αντικατοπτριστεί και στις τιμές των assets όλων των κατηγοριών.
Το βασικό θέμα στο επενδυτικό story της Ελλάδας παραμένει άθικτο: συνεχιζόμενες βαθιές και εκτενείς μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν εκ βάθρων την ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, φέρνει επενδύσεις στη χώρα. Επενδύσεις που θα γίνουν ο «οδηγός» της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας στον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της και στη μείωση της υψηλής ανεργίας.
Δεν άλλαξε σημαντικά η μεταρρυθμιστική ατζέντα
Η πανδημία, σημειώνουν, δεν άλλαξε σημαντικά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Μπορεί κάποιες μεταρρυθμίσεις να καθυστέρησαν λίγους μήνες, άλλες όμως επιταχύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, η οποία αποτελεί «κλειδί» για την πιο γρήγορη και με μεγαλύτερη διαφάνεια αλληλεπίδραση με το Δημόσιο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζουν ότι η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την ικανότητά της να επιτυγχάνει αποτελέσματα, γεγονός που προσέθεσε στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντική επίδραση στις ξένες επενδύσεις, αλλά και ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς (όπως το επίπεδο των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια).
Θετικό το πρόσημο της πανδημίας
Σημειώνουν ακόμη πως, παρά τη δυσμενή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, η πανδημία έφερε βελτίωση στις προοπτικές για τη ρευστότητα, αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που αναμένει η χώρα και συνεχίζοντας στη δημοσιονομική χαλάρωση μέχρι τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζουν, ενδυναμώνει σημαντικά το story της ανάκαμψης της Ελλάδας.
Είναι προφανές, σημειώνουν, πως η πανδημία οδηγεί σε αύξηση του δημοσίου χρέους και του αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), αλλά, παρόλα αυτά, η ώθηση στην οικονομία και το ισχυρότερο από το αναμενόμενο μέχρι πρότινος momentum που θα αναπτυχθεί μεσοπρόθεσμα θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση της πανδημίας.
Θετικές προοπτικές για τις αγορές
Οι προοπτικές ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, σημειώνουν οι αναλυτές, έχουν ήδη φέρει αύξηση της δραστηριότητας τόσο σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες όσο και τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα έργα που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας επανεκκινούν, ενώ προστίθενται νέα. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets έχει αυξηθεί, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η «ψαλίδα» στις αποτιμήσεις (σε σύγκριση με ομοειδείς εταιρείες σε άλλες χώρες), σημαντική και προ Covid-19, έχει πλέον διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.
Τονίζεται επίσης ότι οι επενδύσεις και η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών στη χώρα εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο από τις ενέργειες και τα σχέδια που προωθεί ή σχεδιάζει να εισάγει η κυβέρνηση (όπως η επιτάχυνση της αδειοδότησης για μεγάλα επενδυτικά έργα, οι ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικά και άλλα κίνητρα για την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων, καλύτερα κεφαλαιοποιημένων και πιο ανταγωνιστικών οργανισμών κλπ.).
Κορυφαίες επιλογές και αποτιμήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ
- Tiffany Studios: Το βιτρό των 12,5 εκατ. δολαρίων έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας για 2η φορά