ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ζήτημα της κάλυψης του ασφαλιστικού κενού προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών και ειδικότερα καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή απασχολεί την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επί σειρά ετών, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεσής της για το 2023.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πρόκειται για τις μη ασφαλισμένες ζημιές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την κοινωνία, την οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ΕΑΕΕ τονίζει ότι στην Ελλάδα, το κενό αυτό είναι μεγάλο, ενώ ανάλογη ανησυχία υπάρχει και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το κενό ασφαλιστικής προστασίας, αν και διαφορετικό από χώρα σε χώρα λόγω διαφοροποιημένου επιπέδου διείσδυσης της ασφάλισης, αναμένεται να διευρυνθεί παντού εξαιτίας των εντεινόμενων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα κυμαίνεται στις κατοικίες γύρω στο 17%.
Από τα 6,5 εκ. σπίτια, μόνο 1 εκ. περίπου είναι ασφαλισμένα κυρίως λόγω σύναψης στεγαστικών δανείων, την στιγμή που στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ασφάλισης είναι υψηλότερο, ανέρχεται σε 40%, ασφαλίζονται δηλαδή 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο).
Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε στην ΕΑΕΕ, στην Ελλάδα οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) έχουν σαφή τάση αύξησης σε συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία 5 χρόνια (3 – 5 σοβαρά περιστατικά κάθε χρόνο).
Μόνο εντός του 2023 η δριμύτητα των φυσικών καταστροφών υπήρξε τόσο έντονη ώστε το ποσό αποζημιώσεων ύψους 439 εκατ. €, να είναι το πιο υψηλό που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια των ερευνών της).
Έτσι, καθώς η διείσδυση των ασφαλίσεων περιουσίας είναι ακόμα χαμηλή στην Ελλάδα, η αποζημίωση των πληγέντων πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από δημόσιους πόρους, και σε ύψος που συχνά δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ζημιών σε ικανοποιητικό βαθμό, σύμφωνα με την έκθεση.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές, η αύξηση της διείσδυσης της ασφάλισης περιουσίας έναντι των κινδύνων αυτών, θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή ασφαλιστική κάλυψη και να περιορίσει την ανάγκη κάλυψης ζημιών από δημόσιους πόρους σε περίπτωση επέλευσης του
κινδύνου.
Δείτε εδώ αναλυτικά την Ετήσια Έκθεση 2023 της ΕΑΕΕ
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας, η μεγάλη αλλαγή – Τι ισχύει από την Πρωτομαγιά
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Ιδέες και θέσεις για την προαγωγή της ελληνικής επιχειρηματικότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike