ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας υποβλήθηκαν από τους εκτιμητές ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μετά την προθεσμία στην υποβολή αιτήσεων που έληξε χθες το βράδυ, έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.
Αναλυτικότερα η υφυπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή της σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών». Παράλληλα, επεσήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. Όπως εξήγησε η ίδια, «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές». Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με όσα είπε χθες η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου, είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αυξημένα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί θα είναι επίσης εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, αν βρεθούν τα ακίνητά τους να ξεπερνάνε σε συνολική αξία τα 200.000 ευρώ. Όμως μαζί με τον ΕΝΦΙΑ συμπαρασύρονται και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις ακινήτων όπως είναι οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, τα τεκμήρια και τα δημοτικά τέλη. Τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβά προάστια που πλήρωναν ήδη συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, και μετά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών ίσως πληρώσουν λιγότερα σε φόρους, καθώς σε τέτοιες περιοχές καταγράφονται και μειώσεις τιμών.
Οι εισηγήσεις σπάνε τη χώρα σε πολλά κομμάτια με τις μεταβολές να έχουν ως εξής:
1. Φθηνές περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ: Οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις ακόμη και άνω του 20% ενώ στο εξής δεν θα υπάρχει περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 800 ευρώ πουθενά στη χώρα.
2. Νησιά και περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα (Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Λαιμός Βουλιαγμένης, Γλυφάδα) θα υποστούν μεγάλες αυξήσεις οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 20-30%.
3. Στο κέντρο της Αθήνας θα έχουμε μεγάλες μειώσεις άνω του 20-30% στις υποβαθμισμένες περιοχές (Πατησίων, Κυψέλη, Αχαρνών) και αυξήσεις στις περιοχές που έχουν ενισχυθεί από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
4. Στα προάστια του λεκανοπεδίου θα έχουμε μειώσεις 15-25% στα ακριβά προάστια (Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη) και αυξομειώσεις στις «μεσαίες» περιοχές (Χαλάνδρι, Μελίσσια, Βριλήσσια, Ηλιούπολη, Μαρούσι).
Που παρατηρείται μείωση
Η κα Παπανάτσιουανέφερε ότι μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών» διευκρίνισε η υφυπουργός. Αντίθετα, ανέφερε ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».
Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος» διευκρινίζοντας ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».