Λογαριασμοί σε φορολογικούς παραδείσους, offshore εταιρείες, καλλιτέχνες, εφοπλιστές και πασίγνωστα επιχειρηματικά (και όχι μόνο) ονόματα φιγουράρουν κάθε φορά στις λίστες Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν φτάσει στα χέρια των ελληνικών ελεγκτικών αρχών.

Οι τεράστιες λίστες έχουν αποδειχθεί μια “πικρή ιστορία” για τη χώρα μας, καθώς τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς, λίστα εμβασμάτων, Panama Papers, Paradise Papers και Pandora Papers είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποκαλύφθηκαν από δημοσιογραφικές έρευνες ή έφτασαν ακόμα και με τον πλέον επίσημο τρόπο στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Μιλάμε για καταθέσεις που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία σημαντική πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία. Φυσικά, (για να είμαστε δίκαιοι) η ύπαρξη ενός προσώπου στις εν λόγω λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι συνιστά αδίκημα ούτε ότι εμπίπτει ως παράβαση στη φορολογική νομοθεσία.

Χρήζουν όμως ελέγχων στο σύνολο των υποθέσεων, με αποτελέσματα. Και ελέγχους πριν έρθει η παραγραφή.

Όπως συνέβη στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Για παράδειγμα, τα Panama Papers με την offshore στην ομώνυμη χώρα, αποκαλύφθηκε το 2016.

Τα Pandora Papers

Η τελευταία λίστα που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ήταν τα Pandora Papers.

Μια λίστα που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Δηλαδή, μετρά ένα χρόνο “ζωής”.

Υπενθυμίζεται πως η λίστα περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τρανταχτά ονόματα της ελληνικής showbiz και του επιχειρείν, από γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές έως και πασίγνωστα πρόσωπα που μεσουρανούν ακόμα και σήμερα στις ελληνικές νυχτερινές πίστες.

Έναν χρόνο λοιπόν και ουδείς γνωρίζει την έκβαση των ελέγχων.

Έχουν κληθεί να καταθέσουν όσοι είδαν τα ονόματά τους στη λίστα;

Έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν βρεθεί και να έχει προκύψει απόκρυψη καταθέσεων από τις ελληνικές αρχές;

Πόσα χρήματα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία αν έχουν βρεθεί αδήλωτες καταθέσεις;

Γιατί ακόμα και αν δεν έχει εντοπιστεί κάτι μεμπτό από τους ελέγχους, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις λίστες.

Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι ακούνε για λίστες με καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, που ξεκινούν να ελέγχονται από τις φορολογικές αρχές και σε ελάχιστες περιπτώσεις μαθαίνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Όλα αυτά την ώρα το δημόσιο τους ζητά να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση.

Από την άλλη πλευρά, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες (που δεν σημαίνει πως έχουν απαραίτητα αδήλωτες καταθέσεις ή κρυφές offshore που δεν είναι παράνομες) θα πρέπει να “καθαρίσουν” το όνομά τους έναντι εκείνων που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Οι έλεγχοι

Στις αρχές του 2022 είχε ξεκινήσει να γίνεται προτεραιοποίηση των υποθέσεων, δηλαδή οι εισαγγελικές αρχές θα επέλεγαν ποιες θα βρεθούν ψηλά στη λίστα των ελέγχων, καθώς θα υπάρχουν ενδείξεις πως χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Δεν αποκλείεται ορισμένες υποθέσεις να έχουν μπει ήδη στο… συρτάρι, αφού οι ιδιοκτήτες είτε είχαν εμφανίσει τις εταιρείες τους είτε δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ως προς την κατοχή τους.

Πάντως, αρκετές από τις εξωχώριες εταιρείες είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν απενεργοποιηθεί, που σημαίνει ότι γι΄αυτές μπορούν να αντληθούν ελάχιστα στοιχεία συναλλαγών. Ωστόσο, παραμένει μια τεράστια λίστα εταιρειών που παρουσιάζοντας ως «ενεργές», με τις ελληνικές αρχές να θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν… «λαβράκια».

Η διαδικασία προβλέπει πως ελέγχεται:

  • αν μέσω των offshore εταιρειών διαπράχθηκε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και
  • αν οι αναφερόμενοι στις λίστες έχουν δηλώσει στα Πόθεν Έσχες τους (όσοι είναι υπόχρεοι) ή στις φορολογικές τους δηλώσεις των ίδιων ή των εταιρειών τους.

Διαβάστε επίσης

Έρχονται χιλιάδες ραβασάκια για πληρωμή φόρων