ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για χρόνια η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούσε «ανέκδοτο». Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS έργο… φαντασίας και η απλοποίηση των νόμων με τις χαοτικές και διάσπαρτες διατάξεις σε βάθος δεκαετιών έναν άλυτο και τεράστιο πονοκέφαλο.
Ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει και το φορολογικό κράτος εκσυγχρονίζεται. Σταδιακά αποκτά μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πριν χρόνια και κοστίζουν στα κρατικά ταμεία εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φοροδιαφυγή. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το ύψος της στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν είχε αγγίξει πραγματικά τη «ρίζα» του προβλήματος.
Και ο Κωστής Χατζηδάκης το πράττει ήδη. Διασύνδεσε τις ταμειακές με τα POS, τα πάντα αποστέλλονται στην πλατφόρμα MyData (και είναι σε γνώση της εφορίας κάθε συναλλαγή), άνοιξε «πόλεμο» με κλάδους όπως πχ τα ταξί για τις πληρωμές με κάρτα, έκανε υποχρεωτική την αποδοχή πληρωμών και μέσω IRIS από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Κινήσεις απλές, αλλά ουσιαστικές που βοηθούν στην καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν τη διαφάνεια, αλλά και τα κρατικά έσοδα. Έχουν λυθεί όλα δια μαγείας; Φυσικά και όχι. Απαιτούνται πολλά ακόμα και σαν χώρα προσεγγίζουμε τη μέση της διαδρομής. Το ζήτημα ήταν να γίνει η αρχή.
Χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποίησε έναν νόμο του 1994 που αφορά τα φιλοδωρήματα. Έπεσε έξω η χώρα που δηλώνονταν τα tips τόσα χρόνια; Η απάντηση είναι όχι. Απλά έρχεται και αυτό να προστεθεί στη λίστα των περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Πήρε την απόφαση να μην τιμωρήσει τους πάντες και κυρίως τους εργαζόμενους με χαμηλό μισθό που απασχολούνται σε μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις. Εκεί τα μπουρμπουάρ είναι μικρά. Πλέον, φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα (ή 3.600 ευρώ το χρόνο) θα είναι αφορολόγητα και χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις. Δηλωμένα και «καθαρά». Αντιθέτως, θα φορολογούνται όσοι βγάζουν 20 ή και 40.000 ευρώ tips σε κοσμοπολίτικα μέρη, με τα παραδείγματα να είναι παραπάνω από υπαρκτά.
Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως μπαίνει τάξη στις φορολογικές δηλώσεις. Κάθε χρόνο ακούγονται φωνές για παρατάσεις, για ελλείψεις στο σύστημα και πολλά άλλα που οδηγούν σε «τσακωμούς» λογιστών και πολιτών με το οικονομικό επιτελείο. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το πότε κλείνει το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων (31 Ιουλίου), αλλά όχι το πότε ανοίγει που είναι και το βασικό… Στο εξής κάθε χρόνο θα ενεργοποιείται στις 15 Μαρτίου.
Το πρόβλημα φυσικά, ήταν και αλλού: πολλοί δημόσιοι φορείς καθυστερούσαν να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία φορολογουμένων στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, τα χρονοδιαγράμματα να είναι σφιχτά και να ζητούνται παρατάσεις.
Δόθηκε λύση και σε αυτό. Ο τρόπος; Εισάγεται για πρώτη φορά μια σημαντική καινοτομία. Μπαίνουν κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων που συστήνεται στην ΑΑΔΕ, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Αν δεν ιδρώσει το αυτί τους, για κάθε ημέρα καθυστέρησης το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης του Taxisnet, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ!
Ανοχή δηλαδή, τέλος στο δημόσιο.
Όπως φάνηκε και στην περίπτωση με το κύκλωμα των εφοριακών στην Κέρκυρα και πριν λίγους μήνες στην Χαλκίδα. Αυτές οι συμπεριφορές βγαίνουν πλέον, κατευθείαν στην δημοσιότητα, χωρίς σκιές ή τάσεις «κουκουλώματος». Γίνονται δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσίας, οι εμπλεκόμενοι τίθενται σε αργία, μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Μια ΑΑΔΕ που έχει εκσυγχρονιστεί, έχει ψηφιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για το πιο απλό πράγμα, την έκδοση φορολογικής ενημερότητας έπρεπε να επισκεφθεί κάποιος μια ΔΟΥ, αφού έχει κλειστεί ραντεβού. Τώρα γίνεται ψηφιακά.
Ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί και να αποφέρει αποτελέσματα. Από την πάταξη της φοροδιαφυγής δημιουργήθηκε ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ.
Γι’ αυτό και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο οικονομικό επιτελείο ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Ο Χατζηδάκης αποφάσισε να αλλάξει το νόμο και να ανανεωθεί η θητεία Πιτσιλή για πέντε ακόμα χρόνια. Γιατί έχει κάνει δουλειά και έχει προετοιμάσει δράσεις που θα αλλάξουν «level» στην ΑΑΔΕ. Παράδειγμα; Η προμήθεια Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης/Ανάλυσης Δεδομένων για Υποστήριξη του Ελέγχου που έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Τι αλλάζει για τα μπλοκάκια από το 2025
Κ. Χατζηδάκης: Σημαντική η πρόοδος στην μείωση των κόκκινων δανείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης