Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μηνύματα. Πολλαπλά μάλιστα και προς κάθε κατεύθυνση. Για την πτώση των ποσοστών της ΝΔ, λένε πως έφταιξε η ακρίβεια και το τεκμαρτό εισόδημα στους επαγγελματίες. Και οι πολίτες τιμώρησαν την κυβέρνηση και για τα δυο. 

Για το πρώτο ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Για το δεύτερο όμως, οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών χωρούν… συζήτηση! Οι επαγγελματίες αισθάνονται αδικημένοι για την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και αποφάσισαν να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Αδικίες υπάρχουν, αλλά όχι για όλους. Το αναφέρω, πριν αναλύσω τα δεδομένα. Υπάρχουν, όμως και εξαιρέσεις που τις προβλέπει ο νόμος.

Ας πάμε πρώτα στη μεγάλη εικόνα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ: 

*από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι μισοί (54%) δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10 χιλιάδες ευρώ

*170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν την τελευταία πενταετία μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές.

Το ερώτημα είναι πως ζουν τόσοι επαγγελματίες για χρόνια χωρίς εισόδημα ή να μπαίνουν μέσα. Υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν την δραστηριότητά τους για να βγουν στη σύνταξη θα απαντήσει κάποιος. Τα νούμερα όμως και πάλι δεν βγαίνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών δηλώνει πως δουλεύει χωρίς αντίκρυσμα. Κάτι δεν πάει καλά, αφού στην πράξη περνούν το μήνα τους με εισοδήματα μικρότερα από το βασικό μισθό των μισθωτών ή μικρότερο μισθό από τους υπαλλήλους τους.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι επαγγελματίες είχαν μάθει να ζουν δηλώνοντας… φτωχοί. Χωρίς να κόβουν αποδείξεις και να δηλώνουν ο,τι χρειάζεται για να δείχνουν στην εφορία ότι ζουν· χωρίς να πληρώνουν φόρο. Το 4% των επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων, λένε τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί οι λίγοι που αισθάνονται μάλλον κορόιδα πληρώνοντας φόρους στην εφορία.

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τον τρόπο που υπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο που ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και προσαυξάνεται με βάση τον τζίρο, τα έτη δραστηριότητας και το προσωπικό που απασχολεί.

Με αυτόν τον τρόπο το κράτος εξασφαλίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό στην εφορία, όπως όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί από 0,8% σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%.

Με αυτόν τον τρόπο στα κρατικά ταμεία θα μπαίνουν κάθε χρόνο επιπλέον 600 εκατ ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Πιάνουν τόπο δηλαδή, στην κοινωνία μόνο και μόνο επειδή οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 1.000 -1.500 ευρώ στην εφορία.

Εκείνοι που διαμαρτύρονται δεν λένε και κάτι ακόμα: Όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από το τεκμαρτό, θα δουν μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, το νέο σύστημα ΔΕΝ αφορά στους αγρότες, αλλά και στους επαγγελματίες με μπλοκάκι (έως δύο πελάτες)! Ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την ελάχιστη αμοιβή για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και μείωση κατά 33% τον πέμπτο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, Κωστή Χατζηδάκη μην αλλάξεις τίποτα στους επαγγελματίες. Όταν χαλάς τη… βολή ορισμένων, τότε ξεσηκώνονται, γιατί είχαν μάθει αλλιώς… Στην κυβέρνηση ας κοιτάξουν τα άλλα μηνύματα των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Έφοδος της εφορίας σε «σφραγισμένο» πρατήριο καυσίμων στον Γέρακα – Γιατί το απέκλεισαν από όλες τις εταιρείες καυσίμων και τα διυλιστήρια

Μπαράζ νομοσχεδίων για «μικρές ΔΕΗ» στο δημόσιο, τα τέλη κυκλοφορίας και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Κριστίν Λαγκάρντ: Λάβαμε τη σωστή απόφαση αλλά τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία