ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερες από 140 ώρες έχουν περάσει από την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να «ανέβουν» στην ΑΑΔΕ οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες της χώρας.
Και δεν είναι ένας τυχαίος κατάλογος. Περιλαμβάνει όσους χρωστούν τεράστια ποσά στο ελληνικό δημόσιο, άνω των 150.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Είναι οι λίστες που δεν έχουν ανανεωθεί από το καλοκαίρι του 2019, λόγω της πανδημίας.
Εκεί περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Εκεί μαθαίνουμε ότι βρίσκεται και το όνομα της πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία εμφανίστηκαν τα βιβλία της ΑΑΔΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ίσως, να πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του καταλόγου με τα ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο, αφού πρόκειται για μια επιχειρηματική οικογένεια που μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.
Με βάση το νόμο, τα στοιχεία τους μπορούν να «αποκαλυφθούν» μόνο σε αυτές τις λίστες της ΑΑΔΕ, καθώς όπως και χιλιάδες ακόμα μεγαλοφειλέτες σε εφορία και ταμεία, έλαβαν προ εβδομάδων ένα e-mail, με το οποίο καλούνταν να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καθυστερήσει να αναρτηθούν, λόγω τεχνικών αναβαθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο σύστημα, καθώς ο όγκος των δεδομένων είναι τεράστιος.
Όμως, οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν στο κράτος, την ώρα που οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για ποσά άνω των 500 ευρώ, όπως ορίζει ο νόμος.
Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση μπορεί να μην αλλάζει τις προσπάθειες του φοροροεισπρακτικού μηχανισμού να ελέγξει τους οφειλέτες και εφόσον εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία ανα τον κόσμο να προχωρήσει σε κατασχέσεις, αλλά είναι θέμα αρχής να βγαίνουν στα «μανταλάκια» όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο και να ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης.
Από τη στιγμή μάλιστα, που οι διατάξεις του νόμου αναφέρουν πως «οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί επικαιροποιούνται ανά έτος μέχρι τη 30η ημέρα του Ιουνίου μήνα μετά από νέα άντληση στοιχείων και αντικαθιστούν τις ήδη αναρτημένες καταστάσεις».
Διαβάστε επίσης
«Κλειδώνει» και νέο πακέτο στήριξης – Τι «αποκαλύπτουν» τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί