Ακόμα μία απόφαση-δικαίωσης εκδόθηκε από τον Άρειο Πάγο για γιατρούς και ειδικευόμενους που είδαν το μισθό τους να συρρικνώνεται με μνημονιακό νόμο.

Αυτή τη φορά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων, που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4472/2017.

1

Είχαν προηγηθεί άλλες 2 αποφάσεις από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (3/2022 και 4/2022) με τις οποίες επίσης είχαν γίνει δεκτές οι προσφυγές γιατρών του Ε.Σ.Υ. ενώ ανάλογα έκρινε με την υπ’ αριθμ. 1408/2022 απόφαση της και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τη νέα απόφαση της (2/2024), η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Στο σκεπτικό της απόφασης τους οι αρεοπαγίτες αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Επιπλέον κρίθηκε ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017.

Κατά τους αρεοπαγίτες, για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.

Ο δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, σε δήλωση του, εξηγεί γιατί, παρά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει:

«Οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».

Αναφέρει ακόμη ο κ. Τουτζιαράκης: «Οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες.

Οι συνέπειες αυτής της μισθολογικής πολιτικής η οποία συνεχίζεται και με τον ισχύοντα νόμο 4999/2022 είναι η μετανάστευση άνω των 20.000 ιατρών, η μη επιστροφή όσων σπουδάζουν ιατρική στο εξωτερικό, μετά το τέλος των σπουδών ή της ειδικότητας. Για το λόγο αυτό δεν εμφανίζονται υποψήφιοι σε κενές θέσεις ή δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα.

Οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους ιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας.»

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικό – Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Δικαίωση στον Άρειο Πάγο που «εξαφάνισε» ποινικές ρήτρες 80,68 εκατ. υπέρ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Αποχωρήσεις δικαστών και εισαγγελέων την 30η Ιούνιο και οι νέες προαγωγές

Άρειος Πάγος: Ακόμη 5 δικαστές απολύθηκαν λόγω καθυστερήσεων