Τη συμβολή της Αθηναϊκής Ριβιέρας στην εκτόξευση της αναπτυξιακής δυναμικής συνολικά στην περιφέρεια Αττικής, ανέδειξαν οι ομιλητές του πάνελ που αφορούσε την τουριστική της ανάπτυξης, από το βήμα του ATHENS RIVIERA FORUM 2024 που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Θάντος, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, ότι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας αυξήθηκαν το 2023 κατά 26% σε σχέση με το 2022, ενώ οι εισπράξεις, με τη σειρά τους, αυξήθηκαν κατά 30%. Οι επιδόσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Θάνος, καθιστούν την περιφέρεια της Αθήνας την πλέον δυναμική σε όλη την Ελλάδα, με τη συμβολή της Αθηναϊκής Ριβιέρας στην εξέλιξη αυτή να είναι καθοριστική. Απόρροια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είναι ένας προορισμός για City Break, αλλά ένας προορισμός όπου ο επισκέπτης κάθεται και την ανακαλύπτει, όπως τονίστηκε.
Πλέον το 80% των επισκεπτών της Αθήνας γνωρίζει ότι η Αθήνα έχει και παραλιακό μέτωπο, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτό τόνισε ο Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ίσχυε. Ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι οι αναβαθμίσεις των ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο έβαλαν την Αθήνα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ωστόσο έκανε λόγο για ένα χάσμα σε σχέση με τις δημόσιες υποδομές, που, όπως είπε, δεν μπορούν να σηκώσουν το υφιστάμενο βάρος. Τα σκουπίδια και το κυκλοφοριακό είναι δύο από τα ζητήματα που χρήζουν βελτιώσεων.
Σημείο αναφοράς για την Αθηναϊκή Ριβιέρα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου, που μπορεί να είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για την Αθήνα, ωστόσο, όπως εξηγεί η διευθύντρια του, Έλλη Ανδριοπούλου, ο στόχος δεν ήταν αυτός. Ο στόχος ήταν και είναι η προώθηση του πολιτισμού και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, βαδίζοντας στις ράγες του αειφόρου τουρισμού.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το επισκέφτηκαν 3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ υλοποιήθηκαν και 3.000 δωρεάν δράσεις για όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, ο Yann Gillet, γενικός διευθυντής του One&Only Aesthesis, στάθηκε στον τουρισμό πολυτελείας, που όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, καθώς υπάρχουν πελάτες ανά τον κόσμο που αναζητούν αυτό το είδος τουρισμού.
Τέλος, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, στην παρέμβασή της στάθηκε στην νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό, που, όπως είπε, περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής. Εστιάζοντας στις δράσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, η κ. Ράπτη σημείωσε:
Για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, προορίζονται πόροι 21,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στον καταδυτικό τουρισμό αξιοποιούνται πόροι του ΤΑΑ συνολικής αξίας 8,1 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού υπάρχει ήδη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για την ανάπτυξη και προώθηση του Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού Τουρισμού με την υπογραφή κοινού μνημονίου συνεργασίας όλων των φορέων και για πρώτη φορά την καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποσοτικών μεγεθών των θρησκευτικών επισκεπτών μας.
Για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού/τουρισμού υπαίθρου/υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής προχωράει η έκδοση του απαιτούμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου. Για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων της χώρας προβλέπονται δράσεις 10 εκατ. ευρώ. Για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού προβλέπονται έργα συνολικής αξίας 59,4 εκατ. ευρώ, πάντα μέσα από το ΤΑΑ.
Διαβάστε επίσης:
Φινλανδία: Κόβει το άσυλο σε όσους καταφθάνουν μέσω Ρωσίας
Epsilon Net: Στο 78,05% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo