ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…» έλεγε μια παλιά διαφημιστική καμπάνια της χώρας. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το θέμα των αποδείξεων συνεχίζει να απασχολεί τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Μάλιστα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ βάζει ως… ελεγκτές τους ίδιους τους καταναλωτές, μέσω της πλατφόρμας «Appodixi». Η συγκεκριμένη εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής είναι δωρεάν και λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Με αυτή ένας καταναλωτής μπορεί να σκανάρει με το κινητό του τηλέφωνο το QR Code που υπάρχει πάνω σε κάθε απόδειξη και θα μπορεί να διαπιστώσει αν το παραστατικό είναι νόμιμο, αν αναγράφονται σωστά όλα τα στοιχεία της συναλλαγής (πχ το ποσό κ.α.)
Σε περίπτωση που η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε θα μπορεί να το καταγγέλλει στην ΑΑΔΕ και να έχει χρηματικό «μπόνους», το οποίο όμως, δεν έχει διευκρινιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη είναι πλέον, έτοιμη και θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Κλιμακωτό «μπόνους»
Το χρηματικό έπαθλο που θα λαμβάνει κάθε φορολογούμενος που καταγγέλλει μια «μαϊμού» απόδειξη, θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής.
Έτσι, θα υπάρχει η μίνιμουμ επιβράβευση που θα επιστρέφει στους πολίτες – ράμπο το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Οσο ανεβαίνει η κλίμακα της επιβράβευσης, τα έπαθλα θα φτάνουν έως και το 10πλασιο της αξίας! Ωστόσο, θα μπει «ταβάνι» στο όριο του χρηματικού «μπόνους» που θα παίρνουν οι πολίτες που καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις στα 2.000 ευρώ.
Φυσικά, για να εισπράξει ένας καταναλωτής το χρηματικό έπαθλο, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι η καταγγελία του είναι ορθή, μετά από σχετικούς ελέγχους της εφορίας στην επιχείρηση.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μέσω και της πλατφόρμας esend, με τον οποίο η ΑΑΔΕ θα κάνει έλεγχο αυθεντικότητας των ληφθέντων τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής, θα έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα τα εξής στοιχεία: το όνομα της επιχείρησης, τον ΑΦΜ της, τον κωδικό της ταμειακή μηχανής, την ώρα που «κόπηκε» η απόδειξη, έως και το ποσό που πληρώθηκε. Αντίστοιχα, στα πρατήρια καυσίμων, θα εμφανίζεται το ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής, τα στοιχεία της επιχείρησης, αλλά και τα λίτρα του καυσίμου που έβαλε στο ντεπόζιτο του οχήματός του.
Πώς γίνεται η καταγγελία της «μαϊμού» απόδειξης
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»