Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αποκλειστικό: Τον Δημήτρη Πολίτη του ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει η κυβέρνηση για CEO στο Υπερταμείο

Δημήτρης Πολίτης - Γρηγόρης Δημητριάδης

Δημήτρης Πολίτης - Γρηγόρης Δημητριάδης

Στο πρόσωπο του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστό και ως «Υπερταμείο».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προκρίνου τον κ. Πολίτη ως διάδοχο του Γρηγόρη Δημητριάδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2025.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει πρόεδρος στο Υπερταμείο ο Στέφανος Θεοδωρίδης.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και σίγουρα τρεις μήνες προτού λήξει η θητεία του κ. Δημητριάδη. Επομένως γύρω στις 15 με 20 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί το όνομα του νέου CEO, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι –εκτός σοβαρού απροόπτου, κι εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο- ο Δημήτρης Πολίτης θα αναλάβει το Υπερταμείο στη νέα εποχή.

Βεβαίως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός όπου μπορούν να κατατεθούν κι άλλες υποψηφιότητες για τη θέση του CEO. Θα βγει μια short list και η τελική επιλογή, ανάλογα με τα προσόντα, την εμπειρία και άλλα στοιχεία, θα γίνει από ειδική επιτροπή.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον Γρηγόρη Δημητριάδη δεν έχει καμιά σχέση με την μέχρι σήμερα πορεία του στο Υπερταμείο. Αντιθέτως, κρίνεται επιτυχημένη η θητεία του και στελέχη της κυβέρνησης τον θεωρούν ικανότατο manager.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οι φήμες αναφέρουν ότι υπήρχαν κάποια σύννεφα στις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν κόλλησε με συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν υπήρχε χημεία σε κάποια κρίσιμα θέματα διαχείρισης των σημαντικών project που είχε αναλάβει το Υπερταμείο», τονίζει στέλεχος με μεγάλη γνώση του θέματος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ελήφθη η απόφαση αντικατάστασής του, με τη λήξη της θητείας του καθώς κρίθηκε ότι στο Υπερταμείο απαιτείται νέο «αίμα» που θα «τρέξει» την επιτυχημένη απόφαση του κ. Δημητριάδη να προχωρήσει στην μετατροπή της ΕΕΣΤΥ σε sovereign wealth funds στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και μέσα στον επόμενο μήνα θα περάσει από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των οργανισμών όπου και τυπικά το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσουν στο Υπερταμείο.

Ο Δημήτρης Πολίτης, μετά και την επιτυχημένη παραχώρηση της Αττικής Οδού στην ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί, με απόλυτα ομαλό τρόπο και χωρίς να διασαλευτεί η λειτουργία του οδικού άξονα και να εισπράξει το δημόσιο 3,2 δις ευρώ, καλείται να αναλάβει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο.

Εχοντας κλείσει το Υπερταμείο εκκρεμότητες όπως το αεροδρόμιο στην Καλαμάτα, η ανάπλαση της Helexpo ΔΕΘ κ.λπ., ξεκινά η μετατροπή του σε sovereign wealth fund.

Με μια προίκα εξαιρετικά μεγάλη καθώς έχει θυγατρικές ή διαθέτει συμμετοχές σε καίριους κλάδους της οικονομίας.

Σε μια τεράστια ακίνητη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, της ΕΤΒΑ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, συμμετοχές στην Ενέργεια μέσω της ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον ΟΣΕ, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το 8,5% που απέμεινε ως δημόσια συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα.

Οι αποφάσεις που έλαβε το καλοκαίρι το υπουργικό συμβούλιο, πέραν της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, περιελάμβαναν και το σχέδιο για ένα πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο βεβαίως θα στοχεύει τόσο στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου όσο και στην μεγιστοποίηση αυτής με επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Πριν μερικές εβδομάδες ιδρύθηκε εταιρεία για το νέο επενδυτικό ταμείο που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Growthfund. Το ταμείο το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2025 με κεφάλαια ύψους 303,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την πρόσφατη μεταβίβαση πίσω στο κράτος της ΕΥΑΘ Α.Ε. (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών).

Οι τομείς που θα επενδύει είναι αυτοί της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων, της αμυντικής βιομηχανίας, ρομποτικής, σε start up κ.λπ.

Σε δεύτερο στάδιο οι επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.

Και βέβαια ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα είναι η αξιοποίηση μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα… αζήτητα.

Ο ρόλος του Δημήτρη Πολίτη

Η μετατροπή του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Growthfund), έχει ήδη ξεκινήσει αλλά η νέα ηγεσία του θα πρέπει να τρέξει γρήγορα και στοχευμένα προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. Ισως και γι’ αυτό να επιλέγεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο Δημήτρης Πολίτης κι όχι κάποιος εκτός του Υπερταμείου που θα πρέπει να μάθει από την αρχή την οργανωτική δομή του.

Επικεφαλής χρόνια του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας εξαιρετική χημεία με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο κ. Πολίτης, με βάση την εμπειρία του, αλλά και το βιογραφικό του, θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η καλύτερη λύση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο εξωτερικό, στο investment banking, στη διαχείριση και προσέλκυση επενδύσεων, ήταν από τα βασικά κριτήρια για να προταθεί και για να προκρίνεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές ως η καλύτερη επιλογή για CEO.

Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Πολίτης είναι πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και κατέχει MBA στο  International Business & Export Management από το City University Business School στο Λονδίνο, καθώς και διάφορες επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Από το 1993 κατέχει θέσεις ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ξεκίνησε την καριέρα του στην HSBC Bank PLC, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στο Λονδίνο, στον Τομέα του Investment Banking καλύπτοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001 ως επικεφαλής της γαλλικής Credit Commercial de France ενώ το 2003 επανήλθε στη HSBC Bank plc Ελλάδος ως Head of Corporate & Institutional Banking.  

Από το  2012 έως τον Σεπτέμβριο 2020 εργάστηκε στη Credit Suisse AG με βάση την Ζυρίχη ως επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Περιουσίας Ατόμων Ιδιαίτερα Υψηλής Οικονομικής Επιφάνειας (Wealth Management-UHNWI) για την Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από τον Οκτώβριο 2020 ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην EFG Bank AG, με έδρα την Ζυρίχη.

Διαβάστε επίσης:

Ώρα μηδέν για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Τι θα αποφασίσουν οι δικαστές του ΣτΕ, τι υποστήριξαν οι δικηγόροι
Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Πιτσιλής για άλλα 5 χρόνια στην ΑΑΔΕ – Ορίζονται και τρεις υποδιοικητές
Βασίλης Κικίλιας: Το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου στη Βούλα που ο υπουργός πούλησε με κέρδος 629 χιλ. ευρώ και η… Cave