ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα αντίμετρα που ζητούν οι επιχειρηματίες για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «δοκιμάζεται» για ακόμη μία φορά εν μέσω πανδημίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης.
Η συνάντηση των επιχειρηματιών στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σύμφωνα με πληροφορίες του mοnonews, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.
Πτώση 30% του τζίρου
Μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων από το περασμένο Σάββατο σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των πελατών και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε για rapid test, ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.
Η πλειονότητα των ανεμβολίαστων πολιτών την πρώτη εβδομάδα, όπως έδειξαν οι έλεγχοι, δεν επισκέφθηκε τα καταστήματα εστίασης ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε από Δευτέρα έως Πέμπτη. Crash test για τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει βεβαίως και το Σαββατοκύριακο καθώς μένει να φανεί εάν οι καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί έπειτα από μία εβδομάδα, στα νέα δεδομένα της αγοράς.
Τρία στοχευμένα μέτρα
Στοχευμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες απώλειες στον τζίρο αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της οργανωμένης εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος δεν έχει επιστρέψει σε καμία περίπτωση, στα προ πανδημίας επίπεδα.
Επιπλέον ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας καθώς και ένα νέο «αγκάθι»: την εφαρμογή της εισφοράς για τα πλαστικά προϊόντα από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Το πρώτο από τα αντίμετρα που ζητούν λοιπόν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% προκειμένου να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στη μείωση της κατανάλωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν δε, στον καφέ λόγω των διεθνών τιμών που έχουν πάρει την ανιούσα.
Το ζήτημα των ενοικίων παραμένει επίσης μείζον για τον κλάδο που ζητά παρεμβάσεις.
Με δεδομένο μάλιστα ότι μιλάμε για μεγάλες αλυσίδες εστίασης οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις πληρώνουν υψηλά ενοίκια.
Άρα θα ζητήσουν να νομοθετηθεί νέα μείωση ενοικίων πέριξ του 30 ως 50% για κάποιους μήνες, προφανώς στο μοντέλο που ακολουθήθηκε στην έναρξη της πανδημίας το 2020.
Το τρίτο ζήτημα αφορά στο κόστος της ενέργειας που προκαλεί με τη σειρά του ντόμινο αυξήσεων. Παράγοντες του κλάδου σημείωναν στο mononews ότι οι λογαριασμοί που έρχονται σε επιχειρήσεις εστίασης είναι έως και διπλάσιοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι επιχειρηματίες ζητούν επομένως να προβλεφθεί για την εστίαση επιδότηση ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο δηλαδή που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά και τη μικρή τάση, να ισχύσει και για τη μεσαία τάση και τις επιχειρήσεις.
Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο για τον τζίρο των επιχειρήσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εστίαση το επόμενο τρίμηνο το οποίο περιλαμβάνει και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του τζίρου, με τους επιχειρηματίες να ζητούν τη λήψη μέτρων σε βάθος τριμήνου ώστε να «προστατευθεί» η συγκεκριμένη περίοδος.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι την Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων προγραμματίζει κινητοποιήσεις, καλώντας τους επιχειρηματίες σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης.
Για τις αλυσίδες οργανωμένης εστίασης μία τέτοια απόφαση ωστόσο έχει διαφορετικές παραμέτρους σε σύγκριση με ένα μεμονωμένο κατάστημα. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως μία τέτοια ενδεχόμενη απόφαση για μία αλυσίδα που απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων και έχει μεγάλο δίκτυο προμηθευτών θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, θεωρείται δύσκολο να προχωρήσει σε κλείσιμο των καταστημάτων της έστω και για μία ημέρα.