Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», είναι ειλημμένη απόφαση από το οικονομικό επιτελείο να μη δοθεί νέα παράταση στην εφαρμογή του μηχανισμού, προκειμένου οι πόροι να διοχετευτούν σε άλλα μέτρα στήριξης.

1

Μέσω του προγράμματος από τον Ιούνιο του 2020 υποστηρίχθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κατά την διάρκεια του κορονοϊού με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προστασία τους από τις απολύσεις.

Οι περίπου 30.000 εργαζόμενοι που παραμένουν έως σήμερα στον μηχανισμό από την 1η Απριλίου 2022 θα επιστρέψουν στο καθεστώς απασχόλησης που ορίζει η σύμβαση τους. Η τελευταία πληρωμή για το μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου από το κράτος, ενώ θα δοθεί αναλογία για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι με την έξοδο τους από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χάνουν την προστασία που είχαν μέχρι σήμερα από το ενδεχόμενο απόλυσης όπως επισημαίνει στο «Mononews» ο δικηγόρος -εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «Με την κατάργηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο τέλος Μαρτίου, πλήττονται με ευθύ και άμεσο τρόπο οι επιχειρήσεις ως προς την επιδότησή τους από το κράτος, αλλά και οι εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή η πανδημία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά όπως δείχνουν καθημερινά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν νέα οικονομικά προβλήματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία».

Όπως εξηγεί το τέλος του Συν-ΕΡΓΑΣΙΑ σε συνδυασμό με την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση μισθών και μοιραία σε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.

Όπως αναφέρει πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, από αυτά που ίσχυαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέσω του έκτακτου εργατικού δίκαιου που εφαρμόστηκε. “Ο κορονοϊός παραμένει σε συνδυασμό με την νέα οικονομική κρίση λόγω της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και η προστασία εξαφανίζεται”.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης.

Δώρο Πάσχα

 Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (20.04.2022).

Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, η αναλογία του Δώρου Πάσχα βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Πάσχα ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Επίδομα αδείας

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις – εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για ένταξη στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το Μάρτιο