H Κριστίν Λαγκάρντ στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας το πρωί της Τρίτης και ο Γιάννης Στουρνάρας, ως καλός οικοδεσπότης, το πρώτο που έκανε ήταν να την ξεναγήσει. Άλλωστε, το ιστορικό αυτό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου μοιάζει περισσότερο με… μουσείο, καθώς έχει μοναδικούς πίνακες – έργα τέχνης.

Ένας τέτοιος πίνακας έκανε μεγάλη αίσθηση στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στάθηκε με θαυμασμό και άκουσε τον Γιάννη Στουρνάρα να διηγείται την ιστορία του.

1

Όπως θα δείτε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το mononews, η κ. Λαγκάρντ παρακολουθεί τον Γιάννη Στουρνάρα να της εξηγεί τι ακριβώς βλέπει.

Πρόκειται για έναν μεγάλο πίνακα που βρίσκεται έξω από το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος απεικονίζει μια συνεδρίαση της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1933, δηλαδή πριν από 90 χρόνια.

Είναι η ημέρα της κατάθεσης του θεμελίου λίθου του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η κ. Λαγκάρντ και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε αυτή την ιστορική συνεδρίαση που πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Η κ. Λαγκάρντ έκανε ερωτήσεις στον διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τον πίνακα και όσους απεικονίζονται σε αυτόν.

Ξεχωρίζει η ιστορική φιγούρα του Κυριάκου Βαρβαρέσου, υποδιοικητή και μετέπειτα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έως και το 1946.

Ο Βαρβαρέσος υπήρξε και υπουργός Οικονομικών κατά την πτώχευση του 1932, υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης στη διάρκεια της Κατοχής και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 1945, υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας.

Θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Για την ιστορία ο ο Βαρβαρέσος ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις της εποχής.

Διαπραγματεύθηκε τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και η μεταπολεμική βοήθεια. Απέκτησε τη φήμη οξυδερκούς εμπειρογνώμονα και ικανού διαπραγματευτή.

Στηρίχθηκε στη φήμη αυτή, το 1946, για να εκλεγεί στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1957.

Όλα αυτά εξηγούσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην κ. Λαγκάρντ και τους παρευρισκόμενους και γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να γίνει η συνεδρίαση της ΕΚΤ στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ κι όχι στο Ζάππειο. Για να αναδείξει το χώρο, την ιστορία του και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων τα τελευταία 100 χρόνια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στο κτίριο της ΤτΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ στο κτίριο της ΤτΕ
Τι αναφέρεται κάτω από τον πίνακα που έκανε εντύπωση στην Λαγκάρντ
Τι αναφέρεται κάτω από τον πίνακα που έκανε εντύπωση στην Λαγκάρντ

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Το μυστικό ταξίδι του mr UniCredit στην Αθήνα – Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Orcel – Όλοι οι διάλογοι

Big deal Alpha-Unicredit: Τι θα κάνει η Reggeborgh που κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha

Επανέρχεται σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Alpha Bank – Οι προβληματισμοί για το τίμημα και οι κινήσεις του ΤΧΣ