ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προοπτική μιας πενταετίας με, αναπτυξιακή υπεραπόδοση σε σχέση με τους εταίρους, προσήλωση στην παραγωγή, σταθερά, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων με παράλληλη μείωση του καθαρού χρέους και ορόσημο την υποχώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ πέριξ του 130% του ΑΕΠ πριν το τέλος της δεκαετίας, επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση στις αγορές με τα αποκαλυπτήρια του νέου Μεσοπρόθεσμου, τετραετούς, πλαισίου.
Η ανακοίνωση των οριστικοποιημένων εκτιμήσεων, μετά από μια μακρά πορεία διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες όπως άλλωστε έγινε συνολικά για όλα τα κράτη – μέλη, είναι θέμα λίγου χρόνου, πιθανόν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί πως την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου αναμένεται και η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2025 όπως ορίζεται βάσει συνταγματικής υποχρέωσης.
Μια ενδιαφέρουσα διάσταση είναι πως η δημοσιοποίηση των ελληνικών εκτιμήσεων για την προσεχή τετραετία, συμπίπτει χρονικά με μια συγκυρία που η ισχυρή οικονομική και πολιτική τριπλέτα της ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία – δεν…. ενθουσιάζει τις αγορές με τις οικονομικές της επιδόσεις. Είναι ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ένα από τα πιο σοβαρά βαρόμετρα για τη γερμανική οικονομία υποχώρησε στις 85,4 μονάδες το Σεπτέμβριο από 86,6 μονάδες τον Αύγουστο με τις εντεινόμενες πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αναγάγουν ως το καλύτερο σενάριο, τη στασιμότητα στο δεύτερο εξάμηνο.
Πιέζεται η Γαλλία
Πιέσεις ασκούνται και στη γαλλική οικονομία που τελεί σταθερά σε περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία PMI που διαμορφώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών το Σεπτέμβριο και σε έδαφος κάτω από τις 50 μονάδες που στις εν λόγω μετρήσεις υποδηλώνει συρρίκνωση στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως τα πενταετή ομόλογα διαπραγματεύονται πλέον χαμηλότερα από τα…γαλλικά, που αξιολογούνται σχεδόν έξι βαθμίδες υψηλότερα από τα ελληνικά που μόλις μπήκαν στην επενδυτική βαθμίδα. Ενδεικτικά χθες το ελληνικό 5ετές ήταν στο 2,4% ενώ το γαλλικό στο 2,487%, το ιταλικό στο 2,7% και το γερμανικό στο 1,983%. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κάποιας μορφής στρέβλωση στην αγορά και προφανώς συνδέεται με την κακή οικονομική κατάσταση στο τρίγωνο των ισχυρών της ευρωζώνης. Επίσης φυσικά δεν σημαίνει πως η ελληνική οικονομία πορεύεται χωρίς προβλήματα συντελώντας ένα…θαύμα.
Εκείνο όμως που η Ελλάδα «πουλάει» και οι αγορές το…αγοράζουν είναι η συνέπεια στην δημοσιονομική της εξυγίανση, η υψηλότερη ανάπτυξη που πατάει στη γερή δεξαμενή του ΤΑΑ το οποίο έχει ορίζοντα έως το 2027 τουλάχιστον και φυσικά η διαχείριση στο κρίσιμο πεδίο του χρέους.
Το χρέος εξακολουθεί μεν να…εντυπωσιάζει με τον όγκο του, ωστόσο το προφίλ εξυπηρέτησης και οι χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης δεν προκαλούν ανησυχία στις αγορές. Πόσο δε αφού η χώρα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ταμειακά αποθέματα παγκοσμίως, που θα παραμείνει υψηλό ακόμη και εάν μέρος αυτού διατεθεί για πρόωρες αποπληρωμές, παρέχοντας «εγγύηση» αποπληρωμής σε όσους εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα.
Υποχώρηση του χρέους
Το αφήγημα αυτό αναμένεται να ενδυναμωθεί με το νέο Μεσοπρόθεσμο. Όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο Bloomberg το χρέος θα υποχωρήσει πέριξ του 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, σχεδόν 70 μονάδες κάτω από το peak του 207% το 2020, εξέλιξη που όπως εύστοχα σημείωνε το πρακτορείο αυξάνει τις πιθανότητες το ελληνικό χρέος να είναι μικρότερο του ιταλικού εάν κάτι δεν αλλάξει δραστικά σε σχέση με το τελευταίο. Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να διευρύνει τις δαπάνες της λίγο πάνω του 3% το 2025 που ήταν η αρχική εκτίμηση και να πορευθεί σε αυτή την κατεύθυνση και τα επόμενα χρόνια.
Το μεγάλο στοίχημα επομένως την προσεχή πενταετία μετατοπίζεται στην υλοποίηση των όσων σήμερα θα εκτιμηθούν προκειμένου η ανάπτυξη να μπορέσει να στηρίξει τη φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και την ευρύτερη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την προσεχή δεκαετία. Αυτό θα περάσει αναγκαστικά από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε κομβικά πεδία, όπως το δικαστικό που επισημαίνεται διαρκώς και στις εκθέσεις οίκων, αλλά και διαμόρφωση – επιτέλους και με μεγάλη καθυστέρηση – ενός παραγωγικού μοντέλου που θα διαφοροποιηθεί από εκείνο το οποίο οδήγησε την οικονομία στην κρίση.
Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα στο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του νέου Μεσοπρόθεσμου προκειμένου το επόμενο 4ετές πλαίσιο να μην σηματοδοτηθεί με μια απότομη προσγείωση της οικονομίας στα εδάφη της στασιμότητας.
Διαβάστε επίσης:
Tέλη κυκλοφορίας: Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν στέλνει η εφορία
Η κατάσχεση των συντάξεων και η αυθαιρεσία του ΕΦΚΑ
Πλειστηριασμοί: Πουλήθηκε η ιστορική βιομηχανία Tεξαπρέτ στη Θεσσαλονίκη – Το ποσό κατακύρωσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί