ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Όλους τους στόχους, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας αναμένεται να «αποκαλυφθούν» σήμερα με την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025- 28. Η αρχή θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί και θα ακολουθήσει η παρουσίασή του από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις 4 το μεσημέρι.
Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι
Το νέο πλαίσιο συνέχεια θα αποσταλεί στην Κομισιόν (το προσχέδιο είχε αποσταλεί στο τέλος του περασμένου Απριλίου) και οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα περιλαμβάνει θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2025 που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εκτιμήσεις θα ευθυγραμμίζονται με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την χώρα μας και ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 θα μειωθεί στο 2,2% φέτος (η αρχική εκτίμηση ήταν στο 2,5%) και στο 2,3% το 2025 (από 2,6%). Παράλληλα, θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στην περιοχή του 2,4% για την επόμενη τετραετία. Ήδη, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι της αρχικής εκτίμησης του 2,1%.
Μια ακόμα… πρόγευση είχε δοθεί από τον Υπουργό Οικονομικών και για το θέμα του χρέους. Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο Bloomberg, στόχος είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί κατά 20 μονάδες έως το τέλος του 2028. Από τα επίπεδα του 152,7% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 130% του ΑΕΠ.
Σημείο – «κλειδί» από εδώ και στο εξής, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν αποτελούν οι καθαρές πρωτογενής δαπάνες. “Λόγω της καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο Bloomberg. Έτσι, η χώρα μας θα μπορεί να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά “λίγο υψηλότερα από 3%” το 2025 – έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 3% – και να συνεχίσει να τις αυξάνει με ανάλογο ρυθμό μέχρι το τέλος του 2028.
Τα μέτρα στήριξης
Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν στο μέτωπο των μέτρων στήριξης. Η καλύτερη εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού που παρουσιάζει υπέρβαση των φορολογικών εσόδων (1,9 δις στο οκτάμηνο), έδωσε μια νέα δημοσιονομική ανάσα 500 εκατ ευρώ. Σε συμφωνία με την Κομισιόν το «πακέτο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν αυξημένο κατά μισό δις ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά περιθώρια.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχές του έτους, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ ευρώ.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% με το δημοσιονομικό κόστος να αγγίζει τα 440 εκατ ευρώ.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχος το Δεκέμβριο. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ακόμα προσωπική διαφορά και δεν λαμβάνουν πραγματική αύξηση στη σύνταξή τους.
- Έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες. Θα δοθεί μία επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ θα αυξηθεί κατά 50% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε μηναία βάση στους δικαιούχους.
- Οριζόντια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου
- Αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι ένστολοι για τα νυχτερινά.
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%
- Τριετής απαλλαγή φόρου εισοδήματος για όσα κενά ακίνητα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση.
Τα επόμενα μέτρα
Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των POS με τις Ταμειακές, τα MyData και η φορολόγηση των επαγγελματιών με τεκμαρτό εισόδημα κτλ, φαίνεται πως το επόμενο «πακέτο» ελαφρύνσεων θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ του 2025.
Άλλωστε, υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες και προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027, δηλαδή το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας.
Για το 2026 θα εξεταστεί:
- Η μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
- Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
- Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στις επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
Tέλη κυκλοφορίας: Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν στέλνει η εφορία
Κύκλωμα με golden visa στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν