Ρύθμιση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τη μείωση των συναλλαγών με μετρητά, αμέσως μετά τη ΔΕΘ προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που βγήκε ξανά από το συρτάρι του οικονομικού επιτελείου, καθώς το ίδιο θέμα είχε εξεταστεί και το 2019, αλλά δεν προχώρησε μετά και την αρνητική – τότε – γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μείωση στα 300 ευρώ

Πληροφορίες του mononews αναφέρουν πως οι συναλλαγές με μετρητά από τα 500 ευρώ σήμερα, θα μειωθούν στα 300 ευρώ. Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα πληρωμών με μετρητά, που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποψίες για «μαύρο» χρήμα.

Η εφορία έχει παρατηρήσει από την πρώτη στιγμή που μειώθηκε το όριο συναλλαγών στα 500 ευρώ, πως για μια πληρωμή 1.000 ευρώ, μπορούν να «σπάσουν» το ποσό σε δύο διαφορετικές αποδείξεις, ώστε να παρακαμφθεί το όριο συναλλαγών, ενώ στο εξής θα χρειάζονται τέσσερις αποδείξεις. Έτσι, η πληρωμή σημαντικών ποσών με μετρητά θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη και τα πάντα θα γίνονται με χρωστική ή ψηφιακή κάρτα ή διατραπεζικά.

Το σχέδιο αναμένεται να «αποκαλυφθεί» τις επόμενες ημέρες, με διάταξη που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών μετά τη ΔΕΘ, με μια σειρά ακόμα από φορολογικές αλλαγές, πάντοτε με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σημείο αιχμής αποτελούν οι αριθμοί. Τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι κοντά στα 80 δις ευρώ και η κατανάλωση στη χώρα μας αγγίζει τα 140 δισ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει ένα κενό 60 δις ευρώ, ένα μεγάλο μέρος του να θεωρείται ως «μαύρο» χρήμα.

Το «όχι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στις 19 Νοεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε λάβει αίτημα από την Ελλάδα για γνωμοδότηση σχετικά με τις διατάξεις για μείωση των συναλλαγών με μετρητά που προβλέπονταν σε φορολογικό νομοσχέδιο. Η Φρανκφούρτη τότε είχε δώσει αρνητική απάντηση στην Αθήνα για τη μείωση στα 300 ευρώ.

Μάλιστα, τότε η ΕΚΤ είχε αναφέρει πως «το υφιστάμενο όριο πληρωμών σε μετρητά 500 ευρώ για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και τα νέα φορολογικά κίνητρα που αποθαρρύνουν τις εταιρείες να ξοδεύουν μετρητά που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ είναι δυσανάλογα σε σχέση με τις δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών σε μετρητά».

Τα «αποκαλυπτήρια» του ψηφιακού ευρώ από την Αθήνα

Η μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 300 ευρώ αναμένεται να συμπέσει με την αποκάλυψη ενός σχεδίου της ΕΚΤ, το οποίοι συζητείται εδώ και πολλούς μήνες εδώ και χρόνια, σχεδόν σε κάθε Eurogroup από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η παρουσίαση του ψηφιακού ευρώ θα γίνει στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου, καθώς θα συνεδριάσει στη χώρα μας το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έκδοση του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC) θα γίνει – πιθανότατα- από το 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να φτιάξουν έναν «κουμπάρα» σε ψηφιακό ευρώ, τον οποίο θα φορτίζουν με χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Φυσικά, αυτός ο «κουμπαράς» δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις τράπεζες, γι’ αυτό το λόγο ο σχεδιασμός αναφέρει πως θα υπάρχει πλαφόν στο ποσό που κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει σε ψηφιακό ευρώ, με επικρατέστερα σενάρια τα 2.000 ή τα 3.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο για τις νέες ταυτότητες

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Παντρεύτηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις αγορές με ΕΚΤ και Fed στο επίκεντρο-Τι λένε οι αναλυτές