Τέλος στις παράλογες προμήθειες και στα υψηλά κόστη διαχείρισης χαρτοφυλακίου εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αμοιβαίου κεφαλαίου σε συστημική τράπεζα που για ποσά μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ ζητεί κόστος διαχείρισης το 5% του υπό επένδυση κεφαλαίου.

Για ποσά μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ σε άλλη ΑΕΔΑΚ συστημικής τράπεζας ζητείται κόστος διαχείρισης για ποσά μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ πάνω από 6.000 ευρώ! Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει εντόνως τόσο τις εποπτικές αρχές, όσο και το υπουργείο Οικονομικών που σε συνεργασία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συντάσσουν από κοινού μελέτη και με την συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό της αγοράς. Προκειμένου η αγορά να καταστεί πιο ελκυστική, σύμφωνα με πηγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει και το προϊόν να καταστεί πιο ελκυστικό.

1

Κάτι τέτοιο μοιάζει με κρίκους που συνθέτουν την ίδια αλυσίδα, ούτως ώστε να επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την αγορά και τη λειτουργία της. Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο, ξορκίζοντας πια καταστάσεις και περιπτώσεις Folli Follie που στοίχισε σχεδόν 1,5 δις. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές, προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χ.Α., που προς το παρόν μονοπωλείται από εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (τελευταία Μπλε Κέδρος και Dimand) με μικρότερο κόστος παραμονής, ώστε να μην αποτελεί αντικίνητρο για την εισαγωγή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό και φθηνότερο κόστος διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών, είτε πρόκειται για χρηματιστηριακές εταιρείες, είτε για funds, είτε για αμοιβαία κεφάλαια, είτε για εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Μέσα στις προτάσεις λοιπόν που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίζεται το μικρότερο κόστος στη διαχείριση των κεφαλαίων, συστήνοντας τη μείωση των χρεώσεων στα χαρτοφυλάκια και στις κινήσεις που συνδέονται με τη διαχείρισή τους. Ειδικά μάλιστα, στην εποχή του διαδικτύου που πλέον μέσα από την οθόνη του κινητού του ένας επενδυτής μπορεί να επενδύσει οποιαδήποτε στιγμή της μέρας σε όποια αγορά του πλανήτη θέλει και μάλιστα χωρίς… προμήθεια. Αυτό είναι και ένα από τα στοιχήματα του εδώ και 3,5 μήνες νέου προέδρου του Χ.Α. Γιάννου Κοντόπουλου.

«Για εμένα», τόνισε σε πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, «δεν έχει τόση πολλή σημασία εάν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον μια μεγάλη ύφεση. Η βασική ερώτηση την οποία πρέπει να διερευνήσουμε είναι τι είδους οικονομικό κύκλο θα έχουμε στις αγορές από εδώ και στο εξής. Ο οικονομικός κύκλος άλλαξε, όπως και ο τρόπος που τον παρακολουθούσαμε», τόνισε.

Όσο για τη δυναμική του χρηματιστηρίου σήμερα, είπε ότι βασίζεται σε 3 χαρακτηριστικά:

1. Άντληση κεφαλαίων από εισηγμένες εταιρείες – Υπάρχει ζήτηση όταν το προϊόν είναι καλό

2. Υγιές pipeline εισαγωγών – εκδόσεων ομολόγων

3. Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της αγοράς ακόμη και τα 12 χρόνια της κρίσης».

Όλα αυτά τη στιγμή που έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία του τέταρτου πυλώνα ασφάλισης, του αποταμιευτικού.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση, αλλά τόσο το Χ.Α., όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι πως η αγορά έχει προοπτική (πτώση λίγο πάνω από 7% στο ά 6μηνο, όταν οι ξένες αγορές βιώνουν τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 52 χρόνια…), ωστόσο σαν λαός έχουμε λίγα χρήματα στην άκρη σε σχέση με το τι επικρατεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία η αγορά διαθέτει επενδύσεις under management ύψους 18,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 οι ασφαλιστικές επένδυσαν 500 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια. Τα 4,1 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε Unit Linked (με Α/Κ που έχουν μικρή μεταβλητότητα), ενώ τα 7 δισ. από το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων βρίσκονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το ομολογιακό της Lamda