• Οικονομία

    Αποϊδρυματοποίηση 200 παιδιών το 2026, αύξηση επιδόματος στους αναδόχους παιδιών με αναπηρία – Τι αναφέρει στο mononews η Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη


    Με στόχο την ομαλή κοινωνική ένταξη, τους πρώτους μήνες του 2026, 200 παιδιών που μέχρι σήμερα ζουν σε ιδρύματα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενεργοποιεί το πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης». Το πρόγραμμα θα προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα προστατευτικό πλαίσιο στα παιδιά που ενηλικιώνονται μέσα σε ιδρύματα, προκειμένου να μεταφερθούν σε δική τους στέγη με ειδική μέριμνα από το κράτος για την εκπαίδευση και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας μέχρι την συμπλήρωση και του 26ου έτους της ηλικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη θα προχωρήσει σε δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος εντός του επόμενου διμήνου.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη μηνιαία αμοιβή σε αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία στα 1.850 ευρώ μικτά από 1.561 ευρώ, στους οποίους θα προσφέρεται από τον Σεπτέμβριο ειδική εκπαίδευση από αρμόδιους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Ημιαυτόνομη διαβίωση

    Το πρόγραμμα θα αφορά παιδιά από 15 ετών και άνω, τα οποία θα ενταχθούν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Στα διαμερίσματα θα διαμένουν από 2 έως 4 άτομα, στα οποία θα τους παρέχεται αυξημένη φροντίδα με σκοπό να επιτευχθεί η ένταξή τους είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε στην αγορά εργασίας. Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλή και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου για την αυτονόμησή τους. Μέσω του προγράμματος θα καλύπτονται όλα τα έξοδα διαμονής τους, ενώ παράλληλα θα τους καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ.

    Έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, ότι υπάρχει δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών. Για τον λόγο αυτό, μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, ξεκινά έως το τέλος του έτους η ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους άνω των 15 ετών, με σκοπό κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από τα ιδρύματα.

    Όπως επισημαίνει στο «Mononews» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη: «Η διασφάλιση ενός οικογενειακού προστατευτικού πλαισίου για τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και δομές ετέθη ως προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας. Πρέπει να φτιάξουμε μια «γέφυρα» για τα παιδιά που μεγάλωσαν σε  Ιδρύματα και στην ενηλικίωση τους βρίσκονται μετέωρα.  Προσβλέπουμε πολλά στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης  το οποίο εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει ως το τέλος του έτους».

    Σημειώνεται ότι περίπου 400 παιδιά πάνω από 15 ετών παραμένουν ακόμα στα ιδρύματα γιατί λόγω της ηλικίας τους, είτε τα ίδια δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε δεν επιλέγονται εύκολα από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς. Μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του με το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης θα υπάρχει ειδική μέριμνα μέχρι τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του.

    Παιδιά με αναπηρία

    Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο στην υιοθεσία, αφορά τα παιδιά με αναπηρία, τα οποία παραμένουν σε ιδρύματα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να συνδέονται με γονείς γι’ αυτό και θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την επαγγελματική εκπαίδευση των αναδόχων γονιών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα αυξηθεί και το μηνιαίο ποσό της αποζημίωσης στα 1.850 ευρώ. Στόχος του υπουργείου είναι τα παιδιά με αναπηρία που ζουν σήμερα σε ιδρύματα να συνδεθούν, καταρχάς, με μια οικογένεια, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδοχή τους.

    Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, «Για όλους όσους εμπλεκόμαστε στο κομμάτι της παιδικής προστασίας ο πιο σημαντικός αλλά δύσκολος στόχος που έχουμε θέσει είναι να βγουν από τα ιδρύματα και τα παιδιά με υψηλά ποσοστά  σωματικής, αισθητηριακής, ψυχικής ή νοητικής αναπηρίας.  Η επαγγελματική αναδοχή είναι ο δρόμος και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημιουργούμε το πλαίσιο αυτού του νέου θεσμού διότι η αναδοχή ενός παιδιού με αναπηρία συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη για τον γονέα ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού.

    Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς θα ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις αυξημένης φροντίδας των παιδιών με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, κατανοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και συμβάλλοντας στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη. Παράλληλα αυξάνουμε στα 1.850 ευρώ μικτά την αμοιβή των επαγγελματιών αναδόχων. Από Σεπτέμβρη ξεκινάει η διαδικασία σύνδεσης αυτών των παιδιών με ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες αναδόχους γονείς.

    Το έργο της εκπαίδευσης αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο διαθέτει συναφή γνωστικά πεδία που συνδέονται με την παιδική προστασία, και την φροντίδα των ατόμων με αναπηρία , την αναδοχή και την ενδυνάμωση της οικογένειας».

    Σύμφωνα με στοιχεία, μεταξύ 2022 – 2023, υπάρχει αύξηση στις υιοθεσίες κατά 14%, αλλά και θεαματική αύξηση στις αναδοχές (παιδιά που βρίσκουν μια οικογένεια μέχρι να επιστρέψουν στη φυσική τους βιολογική οικογένεια, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις) κατά 80%. Ειδικότερα το 2022, είχαν πραγματοποιηθεί 170 υιοθεσίες και τον επόμενο χρόνο 194, ενώ το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 52 αναδοχές και το 2023 αυτές έφτασαν τις 94. Ήδη το 1ο τρίμηνο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 33 υιοθεσίες και 10 αναδοχές.

    Διαβάστε επίσης

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Λύση για πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο – Ρυθμίστηκαν 6,7 δισ. ευρώ

    Δυο νέα προγράμματα για φθηνή στέγη: «Σπίτι μου ΙΙ» και «Κοινωνική αντιπαροχή»

    Χατζηδάκης – Ζαχαράκη υπέγραψαν ΚΥΑ: Άτομα με αναπηρία εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό



    ΣΧΟΛΙΑ