Με ψυχραιμία αλλά σε διαρκή επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί την πορεία των επιτοκίων, που σημειώνουν νέα υψηλή πτήση με το ελληνικό δεκαετές να κινείται αργά το απόγευμα της Τρίτης στο 4,4% – 4,5%, έναντι 4,2% του ιταλικού,  και το spread με τη Γερμανία στις 250 μονάδες βάσης.

Από την πλευρά τους στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επίσης σε κάθε ευκαιρία πως το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ανάγκη σε καμία περίπτωση να συρθεί στις αγορές φέτος, αν τα πράγματα ζορίσουν πολύ. Αφενός διαθέτει την άνεση των πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ανέρχονται σχεδόν στα 39 δισ. ευρώ που σημαίνει πως σε ένα ακραίο σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για αρκετό καιρό,.

Ταυτόχρονα βέβαια, έχει ήδη καλύψει σχεδόν το 60% – 70% του δανειακού προγράμματος που είχε αρχικά εξαγγείλει έχοντας δανειστεί σχεδόν 7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, από τα, έως, 10 – 12 δις. ευρώ που αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το Δημόσιο “βγεί ξανά στις αγορές ” το τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως όπως είχε πρώτο αναφέρει το Mononews, οι διεθνείς εξελίξεις βάζουν προς το παρόν πάγο και στο σχεδιασμό για μια έκδοση πράσινου ομολόγου, του πρώτου στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αναμένεται να επανεξεταστεί αργότερα ίσως από το 2023 ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, καθώς η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί.

Το ελληνικό δεκαετές γνώρισε δυνατές «συγκινήσεις»  τη Δευτέρα και την Τρίτη, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά αυξήσεις της τάξης των 20 – 25 μονάδων βάσης, μόνο και μόνο στη φήμη πως ίσως το Δημόσιο τολμούσε μια έκδοση μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ. Όπως εκτιμούν ωστόσο πηγές στην αγορά, ο χρόνος της επόμενης έκδοσης είναι ανοικτός με πιθανά όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκτιμάται πως βασικός αποτρεπτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το υψηλό κόστος , αλλά η μεγάλη αστάθεια που εμφανίζει η αγορά.

Αυτή είναι η βασική εστία προβληματισμού καθώς όσο η νευρικότητα κυριαρχεί είναι δύσκολο να ληφθεί μια απόφαση. Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες δύο μέρες μόνο και μόνο στη φήμη πως ίσως το δημόσιο τολμήσει μια νέα έκδοση, ακολούθησαν πολύ ισχυρές διακυμάνσεις ενδοσυνεδριακά της τάξης ακόμη και των 20 – 25 μονάδων βάσης, που είναι σίγουρα πιο εύκολο να δει κανείς σε τόσο ρηχή αγορά όπως είναι η ελληνική.

Αυτό σημαίνει πως οι εξελίξεις στις αγορές θα παρακολουθούνται στενά, μέρα με τη μέρα, και μόλις κριθεί πως εκτονώνεται η νευρικότητα και η μεταβλητότητα θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο μιας νέας έκδοσης, που ίσως είναι και η τελευταία για φέτος.

Το περιβάλλον άλλωστε είναι δύσκολο αυτές τις μέρες εν αναμονή των κινήσεων της FED. Ταυτόχρονα οι εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου είναι ένα δύσκολο ορόσημο καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επομένη στις αγορές.

Εν τω μεταξύ μετά τις εκθέσεις της Moodys και της DBRS την Παρασκευή – και ειδικά της πρώτης που συνέχισε να διατηρεί στον πάγο την αξιολόγηση και να είναι η μόνη που κρατά τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα – η προσοχή στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η Fitch στις 7 Οκτωβρίου, η οποία μας έχει δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική με θετική προοπτική. Θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου, που θα είναι το πρώτο μετά την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία.