ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για αυξημένες παροχές, σε μια προεκλογική περίοδο εν μέσω ενεργειακής και πολιτικής κρίσης, και της διατήρησης της αξιοπιστίας έναντι των αγορών αναζητεί η κυβέρνηση.
Το εύρος του πακέτου που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, την πρώτη με τη χώρα εκτός σκληρής, μνημονιακής, εποπτείας, θα κλειδώσει προς τα τέλη Αυγούστου, αφού οριοθετηθεί ο διαθέσιμος χώρος αξιολογώντας και τα στοιχεία για τα έσοδα Αυγούστου.
Με δεδομένο όμως πως τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, αφού η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023, από πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 2% φέτος, εν μέσω μιας κρίσης που ίσως επιδεινωθεί το φθινόπωρο, για το πακέτο παροχών θα αναζητηθούν «έξυπνες λύσεις» με στοχευμένα μέτρα προς τους περισσότερο ευάλωτους και τους νέους, τα οποία θα ιεραρχηθούν στο παρά πέντε των ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό.
Προ ημερών πάντως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως ό,τι ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 450 εκατ. ευρώ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, που θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του προς όφελος της κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Καταλυτική σημασία στην ιεράρχηση των μέτρων θα είναι το δημοσιονομικό κόστος και η αποφυγή οριζόντιων μέτρων προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία της ακολουθούμενης πολιτικής στις αγορές. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει ως εθνικό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει να συμβεί το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς όμως οι διεθνείς οίκοι να βιάζονται.
Η χώρα έχει χάσει την επενδυτική βαθμίδα εδώ και σχεδόν 12 χρόνια και παρά τη μεγάλη πρόοδο που συντελείται, ο δρόμος προς την ανάκτησή της δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολύ περισσότερο όταν αναμένονται νέες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους μέσα στο φθινόπωρο και, συγκεκριμένα, από τη Moody’s και τη DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου και τη Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου.
Θα είναι οι πρώτες αξιολογήσεις που θα γίνουν με τη χώρα εκτός καθεστώτος ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, κάτι που από μόνο του αυξάνει την επιφυλακή των ξένων ως προς το εάν η χώρα, με πιο χαλαρό έλεγχο, θα παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχει θέσει.
Υπό αυτό το πρίσμα οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και η πρώτη έκθεση από τους θεσμούς το Νοέμβριο, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαμήνου είναι κρίσιμες για το κλίμα στις αγορές.
Να σημειωθεί πως το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινούνταν χθες άνω του 3,2%, κοντά βέβαια στο σχεδόν 3% που έχει πια σκαρφαλώσει το αντίστοιχο ιταλικό, εν μέσω πολιτικής κρίσης.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»