Δεκατρία χρόνια μετά την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών της χώρας εξαιτίας των δίδυμων ελλειμμάτων και των πολλών μαύρων οικονομικών επεισοδίων που ακολούθησαν το ελληνικό χρέος περνά ξανά στα «σαλόνια» των αγορών. Δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης στον κόσμο, οι αμερικανικοί Standard & Poor’s και η Fitch, έδωσαν στην ελληνική οικονομία το πάσο της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγοντας την πόρτα για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα από περισσότερα, πρωτίστως όμως ποιοτικότερα κεφάλαια.

Με το ΒΒB- της επενδυτικής βαθμίδας και από τη Fitch ανά χείρας η Ελλάδα γίνεται ορατή στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας που χαρακτηρίζονται από πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και τοποθετούνται σε τίτλους που διαθέτουν μίνιμουμ ρίσκο βάσει καταστατικού.

1

Αυτό, όπως επεσήμανε χθες και η Societe Generale προβλέποντας την αναβάθμιση που ακολούθησε αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν αναμένεται να προκαλέσει μια απότομη αντίδραση της αγοράς καθώς η εξέλιξη αυτή είχε πιθανώς προεξοφληθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές η αλλαγή στις ροές κεφαλαίων αναμένεται να είναι σταδιακή και να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προσθέτοντας στη χώρα πρόσθετη ζήτηση της τάξης των 7 – 10 δισ. ευρώ για ελληνικό χρέος. Ποσό που όπως αναφέρουν και πηγές του οικονομικού επιτελείου πρακτικά καλύπτει την ζήτηση για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα της χώρας τον επόμενο χρόνο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου 20 ημέρες από τον ΟΔΔΗΧ.

Ταυτόχρονα όμως με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, θα ενταθεί και η αποχώρηση κεφάλαιων που τοποθετούνται σε χώρες χωρίς επενδυτική βαθμίδα, τα οποία θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις με ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου σε άλλες αγορές.

Σε αυτή την «αλλαγή φρουράς» οι ταχύτητες μετρούν. Αυτό σημαίνει πως στους επόμενους μήνες η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αιφνιδιάζει ευχάριστα με θετικές δημοσιονομικές ειδήσεις τις αγορές και σίγουρα να μην προκαλέσει ανησυχία για πρόθεση αναστροφής της δημοσιονομικής πολιτικής ή/και των μεταρρυθμίσεων ούτε να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις στο πεδίο της ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο αναλυτής της Scope Ratings κ. Ντένις Σεν στο Mononews δύο ημέρες πριν την αναβάθμιση, υπογραμμίζοντας ως έναν από τους κινδύνους για το 2024 το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ακολουθήσει πιο επεκτατική πολιτική ή/και να χαλαρώσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Επί του παρόντος στο προσεχές 15θήμερο αναμένονται σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά στην δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που θα καθορίσει πρακτικά που κάθεται η μπίλια για την ανάπτυξη του συνόλου του έτους. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της πρόωρης εξόφλησης μνημονιακών δανείων 5,3 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους στέλνοντας ένα ακόμη σήμα ενδυνάμωσης του προφίλ της χώρας ως εκδότη χρέους.

Το πρώτο κρας τεστ με τα νέα πια δεδομένα για την ποιότητα της ζήτησης για το ελληνικό χρέος αναμένεται πλέον με την πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση του Δημοσίου στις αρχές του νέου έτους. Εκεί θα αποτιμηθεί, επί πεδίου, πως αποτιμάται το ελληνικό ρίσκο επί πεδίου και πόσο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το 2024.

Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς όπως είχε επισημάνει και σε συνέντευξη του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας η επενδυτική βαθμίδα είναι το κατώφλι και πρέπει να ανέβουμε πάνω από αυτό.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 3,5% – 3,6% . Το ιταλικό σε ένα εύρος 4,1% – 4,2%, το ισπανικό 3,3% – 3,4%, το πορτογαλικό 2,9% – 3,2% όπως και το γαλλικό 2,9% – 3%.

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% και το 2024

Κωστής Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία η αναβάθμιση από τη Fitch

Κωστής Χατζηδάκης: Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια