Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύονται οι επόμενες 24 ημέρες για την ελληνική οικονομία, εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, αναταραχής στις αγορές και αύξησης του κόστους δανεισμού.

Στο μεταξύ δημοσιεύεται σήμερα η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας με την οποία  οι θεσμοί “ξεκλειδώνουν” μία ακόμη δόση 640 εκατ.ευρω, η οποία θα καταβληθεί στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει  πως έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για τους επόμενους μήνες, βάζοντας “φρένο” στα όποια σενάρια για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Μόνη λύση για την Ελλάδα θα αποτελούσε μία χρηματοδοτική στήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ότι θα συμφωνηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο τέλος του μήνα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη το δικό της πακέτο μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών στην ενέργεια, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

Στο “μενού” των επόμενων ημερών βρίσκεται η απόφαση της Ευρώπης για επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023, το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Στο τέρμα του δρόμου, όμως βρίσκεται η αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023

Στο σημερινό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες θα αναλυθεί η πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως και για το ερχόμενο έτος δεν θα ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.

Θεωρητικά μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς όφελός της Ελλάδος, στην πράξη όμως αποτελεί έναν μεγάλο “πονοκέφαλο”, καθώς η χώρα μας αναμένεται να περιέλθει σε ένα νέο κύκλο αυστηρής εποπτείας – μαζί με την Ιταλία – λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πώς σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθεί ο φετινός στόχος για έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αλλά και ο αντίστοιχος στόχος του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Όπως εξηγούν, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να βρεθεί στο “αρνητικό ραντάρ” των αγορών λίγο πριν την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο τέλος Αυγούστου, αλλά και την ώρα που επιχειρεί να δρομολογήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι ίδιες πήγες σημειώνουν πάντως πώς οι στόχοι που έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχουν ενσωματώσει – εν πολλοίς – τα μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν εξαγγελθεί όπως είναι: οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και η αναστολή πληρωμής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και συνταξιούχους από το 2023.

Και αυτό γιατί η εφαρμογή τους το ερχόμενο έτος δεν πρόκειται να μειώσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 1,1%, αφού τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ήδη ενσωματωθεί στους συγκεκριμένους στόχους.

Αντιστροφή μέτρηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Εντός της ημέρας, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα προβλεπόμενα, αλλά και “ουρές” από προηγούμενες αξιολογήσεις οι οποίες πάγωσαν, λόγω της πανδημίας, όπως ήταν μεταξύ άλλων, η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και ο μηδενισμός του “στοκ” των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να κλειδώσει στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου με την Ευρώπη να ενεργοποιεί και τα νέα μέτρα για τη μείωση του χρέους.

Σε εκκρεμότητα πάντως, παραμένει η εκταμίευση των δύο δόσεων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως η μία δόση θα αποδεσμευτεί μέσα στο καλοκαίρι και η δεύτερη (που εκκρεμεί από το 2019) στο τέλος του χρόνου.

Το πρόγραμμα Σταϊκούρα

Όλα τα παραπάνω δεν βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ωστόσο θα συζητηθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Επισήμως, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις, με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Eurogroup, στηριζόμενο στις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές, θα συζητήσει την κατάλληλη πολιτική αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, με έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υποβληθείσες υποψηφιότητες για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενημέρωση για τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα επικαιροποιημένα προσχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του, κ. Zbyněk Stanjura, ενόψει της Τσεχικής Προεδρίας της Ε.Ε. το Β΄ εξάμηνο του 2022.

Αύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Ecofin αναμένεται επίσης να καθορίσει τη θέση του (γενική προσέγγιση) όσον αφορά τον αναθεωρημένο κανονισμό για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Ο κανονισμός αυτός θεσπίζει ενιαίους κανόνες για την αδειοδότηση, τις επενδυτικές πολιτικές και τους όρους λειτουργίας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των τμημάτων τους που διατίθενται στην Ένωση ως ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΜΕΚ). Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και διοχέτευση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον στόχο της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Διαβάστε επίσης

Η 14η αξιολόγηση στο «ραντάρ» του αυριανού Eurogroup – Το πρόγραμμα Σταϊκούρα στις Βρυξέλλες

“Παράθυρο” για να… ξεφύγει από τη ρήτρα διαφυγής αναζητά η κυβέρνηση