Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι νέες διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς για τη 12η μεταμνημονική αξιολόγηση, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για το νέο προϋπολογισμό.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκεται ο πλέον σημαντικός δείκτης, αυτός της ανάπτυξης, ο οποίος θα κρίνει και το ενδεχόμενο επιπλέον παρεμβάσεων, τόσο για την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης, όσο και μέρος των φοροελαφρύνσεων που δεν εντάχθηκαν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το σχέδιο που έχει στα χέρια της η Κομισιόν περιλαμβάνει τις συντηρητικές προβλέψεις της Αθήνας για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμούς 6,1%, παρά το γεγονός ότι η πορεία του τουρισμού δώσει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα, πέραν του αναμενομένου. Σημείο – «κλειδί» για το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, τα οποία όμως, δεν είναι ακόμα δι

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν τη νέα εκτίμηση για την πορεία της ανάπτυξης το 2022 στο 4,5%.

Ακόμα υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα

Το σχέδιο της Αθήνας που επεξεργάζεται πλέον, η Κομισιόν προβλέπει μια δυσμενή εκτίμηση για τα πρωτογενή ελλείμματα τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα φτάσει στο 7,3% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 1,2%. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μόλις δυο εβδομάδες η εκτίμηση έκανε λόγο για έλλειμμα 7,1% φέτος και 1,1% το ερχόμενο έτος.

Οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις έχουν να κάνουν με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς το κύμα της ακρίβειας φαίνεται πως θα συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας για αρκετούς ακόμα μήνες και ενδέχεται να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα στήριξης

Μάλιστα, το κείμενο των 55 σελίδων περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν απομείνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και εκείνα που έχουν ανακοινωθεί για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, τα οποία φυσικά θα περάσουν αυτή την εβδομάδα και από το «κόσκινο» των ΕΕ, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι των οποίων θα βρεθούν στην Αθήνα για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ενδεικτικά, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο είναι:

  • Από την 1η Οκτωβρίου αναστέλλεται ο φόρος για γονικές παροχές/ δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ το 2021 και 26 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του 2022. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και προβλέπει ότι όσοι προσληφθούν εντός του έτους 2022 θα λάβουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες, εκ των οποίων το ήμισυ θα παρέχεται στις επιχειρήσεις ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενόψει της ατζέντας ψηφιοποίησης, το ποσοστό συνδρομής κινητής τηλεφωνίας, που κυμαίνεται από 12% έως 20%, καταργείται για άτομα έως 29 ετών και μειώνεται στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση του επιδόματος στέγασης θα επεκταθεί και στο μαθητές δημοσίων ΙΕΚ. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ το 2022.
  • Για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης, θα λάβουν έκπτωση για τις πρώτες 300 Kwh, με αυξημένη έκπτωση στους καταναλωτές βάσει του κοινωνικού λογαριασμού. Η δαπάνη εκτιμάται σε 326 εκατ. ευρώ.
  • Ένα αυξημένο ποσό για το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2021, αυξημένο κατά 84 εκατ. ευρώ
  • Φορολογικά κίνητρα για εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι το τέλος του 2025, το 30% των δαπανών των φορολογουμένων, έως και 5.000 ευρώ, που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
  • Τον Δεκέμβριο του 2021 θα χορηγηθεί διπλή δόση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ το 2021.

Διαβάστε επίσης:

Επί τάπητος φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οικονόμου: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ρεύμα, κοινωνικό μέρισμα, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και κατώτατο