• Οικονομία

    Απλήρωτοι φόροι 2,6 δισ στο πρώτο τετράμηνο

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Νέα αύξηση κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, που μόνο το πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασαν στα 2,6 δις ευρώ, ενισχυμένα κατά 19% σε σύγκριση με τα 2,13 δις την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Μόνο τον Απρίλιο τα “φέσια” στο δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 318 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκτοξεύθηκαν σε σχέση με πέρυσι πάνω από 77%, καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2023 είχαν αγγίξει τα 181 εκατ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος διατηρείται πάνω από τα 107 δις ευρώ, με τις οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης να παραμένουν στα 26,3 δις ευρώ, όπως και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να διαμορφώνεται στα 80,7 δις ευρώ.

    Ωστόσο, τον Απρίλιο αυξήθηκαν σημαντικά οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.

    Ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε κατά 24,6% και από τους 3,72 εκατ οφειλέτες του Μαρτίου, βρέθηκαν τον Απρίλιο στους 4,64 εκατ, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 917.000.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο πάνω από 1,5 εκατ φορολογούμενοι υπέστησαν τη βάσανο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ενώ άλλοι 2,11 εκατ οφειλέτες απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κίνα: Πάνω από $230 δισ. κόστισε η «αυτοκρατορία» των ηλεκτρικών οχημάτων

    Ευρωαγορές: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

    Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων



    ΣΧΟΛΙΑ