Σε χαμηλότερους τόνους, σε σύγκριση με όσα «διαδραματίστηκαν» στη Μύκονο, συζητήθηκε το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, με τις τοπικές αρχές να κάνουν, πάντως, ξεκάθαρο πως οι μεγάλες επενδύσεις δε θα είναι ευπρόσδεκτες.

Το ΥΠΕΝ προτείνει την οριοθέτηση των παραδοσιακών οικισμών προ του ’23 Θόλος, Φοινικιά και Ημεροβίγλι, που δεν έχουν μέχρι σήμερα οριοθετηθεί και η επανέγκριση του ορίου των 18 οριοθετημένων οικισμών. Για το σύνολο των παραπάνω οικισμών (με εξαίρεση τον οριοθετημένο οικισμό της Περίσσας) προτείνεται ζωνοποίηση. Επίσης, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εκτίμηση της χωρητικότητας για το 2040, προτάθηκαν επεκτάσεις στους οικισμούς Οία, Φηρά και στους νέους οριοθετημένους οικισμούς Θόλο και Ημεροβίγλι.

1

Και στη Σαντορίνη, οι τουριστικές ζώνες θα ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, στάθμευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με προτεραιότητα στην κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων) σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ θα απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση. Επίσης, προτείνεται νέα μαρίνα και νέος επιβατικός και εμπορικός λιμένας.

Ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης, ξεκαθάρισε στους παρευρισκόμενους στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά πως η δημοτική αρχή δεν είχε γνώση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου πριν την παρουσίαση, προσθέτοντας πως «θα επιφυλαχτούμε να δούμε αν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις μας». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έντονη χωρική αταξία προέκυψε «όχι γιατί δε υπήρχε το πλαίσιο προστασίας, αλλά διότι η ασάφεια οδηγεί στην επιλογή της παρέκκλισης. Η Σαντορίνη χρειάζεται ένα σχέδιο άρνησης της ανορθολογικής αυτής ανάπτυξης. Το τελευταίο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δε χρειαζόμαστε καμία νέα κλίνη και ακόμα πιο σημαντική ήταν η απόφαση των παραγωγικών φορέων του νησιού, που ψήφισαν ακριβώς το ίδιο πράγμα», με πολίτες να απαντούν πως η αταξία είναι αποτέλεσμα πίεσης των μεγάλων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο νησί, «την ώρα που ο Σαντορινιός δε μπορεί να χτίσει».

Μέλημα θα πρέπει να είναι, κατά τον κ. Ζώρζο να προστατευτούν «οι επιχειρήσεις εκείνων που έχουν επενδύσει και όχι των δυνητικών επενδυτών. Δε χρειάζεται πρόσκληση για άλλους επενδυτές, η Σαντορίνη έχει επενδύσεις. Χρειάζεται όμως εξορθολογισμός και υποδομές βελτίωσης του δημόσιου χώρου», είπε, παραδεχόμενος ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ιδιωτικές υποδομές είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ ο δημόσιος τομέας έσπευσε να ακολουθήσει ασθμαίνοντας».

Στις… αιτιάσεις απάντησε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας με χιούμορ ότι δεν έχει την ιδιότητα του ξαδέρφου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αυτή του καθηγητή του Πολυτεχνείου, αναφερόμενος στη συνωνυμία του με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων και τις αποστροφές των παρευρισκόμενων. «Οι στρατηγικές επενδύσεις είναι σταματημένες έως ότου εγκριθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο», είπε απαντώντας στις αντιδράσεις.

«Αν υπήρχε κάτι εξαιρετικό για το νησί, γιατί να το σφραγίσουμε; Επιστημονικά και πολεοδομικά το να δεσμεύσουμε το νησί για τα επόμενα 30 χρόνια δεν το βρίσκω σωστό», απάντησε στον δήμαρχο ο γενικός γραμματέας. «Αν το δημοτικό συμβούλιο εισηγηθεί αναστολή οικοδομικών αδειών έως το ΕΠΣ, θα το εισηγηθώ εγώ στο συμβούλιο», πρόσθεσε. Το «καλό» κλίμα χάλασε όταν ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι οι υπηρεσίες δόμησης, που ελέγχουν την ανέγερση αυθαιρέτων, ανήκουν στο δήμο, στον οποίο ανήκει η ευθύνη της υποστελέχωσης, αναφερόμενος στη λύση των ελεγχόμενων… ιδιωτών ελεγκτών. Μήνυμα έστειλε και στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος έχτισε μετά το ’11, για λίγες ώρες ακόμα θα κοιμάται ήσυχος».

Αντίθετοι στην έλευση μεγάλων επενδυτών είναι και οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης. Ο Ανδρέας Πατηνιώτης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων τόνισε πως η Ένωση είναι κάθετη στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ σχολιάζοντας τα προτεινόμετρα μέτρα του ΥΠΕΝ, οι ξενοδόχοι προτείνουν η απαιτούμενη έκταση 40 στρεμμάτων για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων 150 κλινών να ισχύσει σε όλο το νησί και όχι σε συγκεκριμένες ζώνες.

Αντιδράσεις και κόφτης για τα Airbnb

Όπως και στη Μύκονο, προτείνεται να μην εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια για βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας, μετά τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού, με την Ένωση Ξενοδόχων να προτείνει τον περιορισμό των Airbnb στο 20% των διαθέσιμων καταλυμάτων του νησιού (σε απόλυτο αριθμό) και τον κ. Μπακογιάννη να εξηγεί πως στις προτεραιότητες του σχεδιασμού είναι να ισχύσει ποσόστωση στις κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού, κάτι που θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο κι όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Ειδικού Πολεοδομικού.

Αναφορικά με την προστασία της φυσιογνωμίας της Σαντορίνης, η οποία συζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ο γενικός γραμματέας πρότεινε στη δημοτική αρχή να εξειδικευτούν οι μορφολογικοί κανόνες, μέσω συγκεκριμένης μελέτης για το νησί, που θα περνούν από το Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.