• Οικονομία

    Απαραίτητη η ύπαρξη των Επιμελητηρίων

    • Κώστας Δαμίγος, Α' Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος του Δ.Σ

    Κώστας Δαμίγος


    Οι εκλογές των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, είναι μία εξαιρετικά σημαντική δημοκρατική, θεσμική διαδικασία, καθώς τα Επιμελητήρια έχουν ιστορικά, κομβικό ρόλο στην Εθνική οικονομία και Ανάπτυξη.

    Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, το μεγαλύτερο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας, που συμπληρώνει σε λίγους μήνες 100 χρόνια λειτουργίας, αριθμεί περί τα 35.000 μέλη, βιοτεχνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες τεχνικών κλάδων.

    Προστατεύει τα συμφέροντά τους, ασκεί πίεση στα θεσμικά όργανα και στο κράτος για την καλύτερη πορεία και ευημερία τους, γνωμοδοτεί υπέρ της προόδου τους, το αποτέλεσμα της οποίας είναι μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, αύξηση των θέσεων εργασίας και κοινωνική ευημερία.

    Λόγω του ότι γνωρίζω πολύ καλά πως η κοινή γνώμη έχει μία λανθασμένη, ή ελλιπή γνώση για τον Επιμελητηριακό θεσμό θα πρέπει να αποσαφηνίσω τα εξής:

    • Τα Επιμελητήρια, δεν επιχορηγούνται από το κράτος, ούτε επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
    • Τα έσοδά τους, προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μας και τη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. Ετησίως ελέγχονται για την οικονομική διαχείριση, από το Υπ. Ανάπτυξης, μέσω ορκωτών λογιστών.

    Οι επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων, καλούνται να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις τους, Πανελλαδικά, μέσω της εκλογικής διαδικασίας το τριήμερο 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου 2024. Ως επικεφαλής του συνδυασμού, Βιοτεχνική Ανάπτυξη – Συσπείρωση, καλώ τα μέλη μας, όσα επιθυμούν, να δηλώσουν έγκαιρα την υποψηφιότητά τους και όλα τα μέλη να προσέλθουν για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, δια της ψήφου τους.

    Στόχοι μας

    Μέσα σε μία φράση, θα περιέγραφα τον στόχο μας ως “συνέχιση της επιτυχούς πορείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη των υπηρεσιών μας”.

    Το παρόν διοικητικό συμβούλιο και ο νυν πρόεδρος κος Παύλος Ραβάνης, έχουν δώσει έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα μεγάλων τομών στο Επιμελητήριό μας και πρόθεσή μας είναι, βασιζόμενοι στο έργο αυτό, να παράξουμε με συγκεκριμένη στρατηγική, αποτελέσματα επωφελή για τα μέλη μας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του βιοτεχνικού κλάδου, αλλά και για την Ελληνική κοινωνία.

    Σε αυτό τον άξονα θα προχωρήσουμε σε:

    • Στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο.
    • Εκσυγχρονισμός και δημιουργία σχολών τεχνικών επαγγελμάτων με στόχο την προσέλκυση νέου καταρτισμένου προσωπικού.
    • Εκπαίδευση στα τεχνικά επαγγέλματα. Σύγχρονος εξοπλισμός και αναβάθμιση εργαστηρίων, προσαρμοσμένα στις νέες τάσεις. Επιμόρφωση εκπαιδευτών. Απαιτείται ο επανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, με κύριο στόχο τον προσανατολισμό προς τα τεχνικά επαγγέλματα. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ και το Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς την υλοποίηση αυτού του σκοπού.
    • Αλλαγή κουλτούρας από τον μεταπρατισμό στην παραγωγή.
    • Άσκηση πίεσης για την αδειοδότηση μη αδειοδοτημένων επαγγελμάτων. Προώθηση του ήδη σχεδιασμένου και ολοκληρωμένου πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και απλούστευση αδειοδότησης των επαγγελμάτων τεχνικών ειδικοτήτων και τήρησης Εθνικού Μητρώου Επαγγελματικών Αδειών.
    Είμαι πεπεισμένος πως ενωτικά, με διάλογο και συνεννόηση θα πετύχουμε. Κλειδί στην επιτυχία τη ανάπτυξης, είναι η συσπείρωση των κλάδων και των επαγγελματιών. Ο θεσμός των Επιμελητηρίων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία.

    Ας τον στηρίξουμε όλοι, για καλύτερες μέρες για τις επιχειρήσεις μας, τους ανθρώπους μας, τις οικογένειές μας, το κοινωνικό σύνολο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Η Άγκυρα στηρίζει την τριμερή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

    Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα στη Σιδώνα αξιωματούχος της Χαμάς

    Πυροσβεστική: 31 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ