Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου
Μέσα Μαρτίου κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα το τηλέφωνο του Αντώνη Παπαδημητρίου κτυπά. Είναι από το γραφείο του πρωθυπουργού η κλίση, με την οποία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, που είναι μέγας δωρητής και στο χώρο της υγείας, πληροφορείται ότι 13,5 εκατομμύρια μάσκες έχουν βρεθεί στην Κίνα και είναι διαθέσιμες προς αγορά. Αρκεί αυτή να γίνει εντός 48 μόνον ωρών.
Το κόστος τους, 7,75 εκατ. ευρώ. Δεκάξι μέρες αργότερα, τέλη Μαρτίου πλέον, η παραλαβή των προστατευτικών μασκών, απολύτως απαραίτητου εξοπλισμού γιατρών και νοσηλευτών, ολοκληρώνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με μια μικρή τελετή. Παρών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα ευχαριστήσει το Ίδρυμα Ωνάση και προσωπικά τον Αντώνη Παπαδημητρίου για τη γενναιόδωρη χειρονομία του σ΄αυτές τις δύσκολες ώρες, ώστε «να θωρακίσουμε αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, που πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε αυτόν τον πόλεμο με τα απαραίτητα πολεμοφόδια», όπως είπε.
Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου, που το Ίδρυμα Ωνάση και ο πρόεδρός του Αντώνης Παπαδημητρίου ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο ή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τον ίδιο στόχο. «Θεωρούμε, ότι αυτό είναι ελάχιστο δείγμα τιμής και ανταπόδοσης σε όσους μάχονται αυτή τη στιγμή για την υγεία όλων μας», δήλωνε κι ο ίδιος εκείνη την ημέρα. Παρ΄ ότι άλλωστε, στις πρωταρχικές δράσεις του Ιδρύματος, όπως είχαν ορισθεί από τον Αριστοτέλη Ωνάση συγκαταλέγονται επίσης η παιδεία και ο πολιτισμός, την απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί πλέον η κοινωνική αλληλεγγύη.
Ας μην ξεχνάμε, ότι μόλις πριν από τέσσερις μήνες, 9 Δεκεμβρίου του 2019 ήταν, που δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την πρώτη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος από το 1992, θεμελιώθηκε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 30 εκατομμύρια για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Μια τεράστια δωρεά, που όπως εύστοχα ειπώθηκε, πρόκειται να αλλάξει το τοπίο της υγείας στην Ελλάδα, η οποία υστερεί κατά πολύ στον τομέα των μεταμοσχεύσεων σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένα νέο νοσοκομείο
«Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο νοσοκομείο με στόχο τις μεταμοσχεύσεις με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σαν να πήγαιναν σε οποιαδήποτε δημόσιο νοσοκομείο», όπως έλεγε εκείνη την ημέρα ο Αντώνης Παπαδημητρίου, τονίζοντας μάλιστα, ότι μία μονάδα μεταμόσχευσης θα προορίζεται μόνον για παιδιά. Και πράγματι στο νέο νοσοκομείο, ένα κτήριο 7.000 τ.μ. που θα εκτείνεται σε 4 ορόφους, θα υπάρχουν κλίνες και ΜΕΘ αποκλειστικά για παιδιά αλλά και αποκλειστικά για βρέφη.
Παράλληλη πρωτοβουλία επιπλέον του Ιδρύματος είναι η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις από ομάδα επιστημόνων του London School of Economics με επικεφαλής τους διακεκριμένους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, που έχουν αρχίσει ήδη την έρευνα για την χαρτογράφηση της ελληνικής κατάστασης.
Κι όλα αυτά τα σπουδαία ενώ συνεχίζονται οι δράσεις και σε άλλους χώρους υγείας, που δεν γίνονται ίσως τόσο γνωστές. Όπως είναι η ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ο εκσυγχρονισμός του ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομειακών μονάδων, το πρόγραμμα υποτροφιών γιατρών και νοσηλευτών απ΄ όλη τη χώρα, ακόμη η στήριξη συλλόγων, που επιτελούν έργο προσφοράς σε παιδιά, όπως του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο – Ελπίδα» και της «ΕΛΕΠΑΠ».
«Ως θεματοφύλακες του οράματος του Αριστοτέλη Ωνάση στηρίζουμε αδιάλειπτα, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Προορισμός μας είναι, να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και την πολιτεία τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον», λέει ο Αντώνης Παπαδημητρίου.
Δωρεές πολιτισμού
Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο μάλιστα, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε και την μετατροπή κτηρίων του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γουδή σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, όπου πρόκειται να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και όπου θα υπάρχει και αίθουσα στο όνομα του Αλέξανδρου Ωνάση. Μια δωρεά ύψους 500.000 ευρώ, που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων ερευνητικών κέντρων (Al, Smart Tech, Digital κλπ.), παράλληλα με τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων και άλλων δραστηριοτήτων.
Εξαιρετικής σημασίας όμως για τον πολιτισμό και ειδικά για τον εμβληματικό χώρο της Ακρόπολης, διάσημο παγκοσμίως είναι και η δωρεά για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της. Συγκεκριμένα ενός σύγχρονου ανεκλυστήρα για άτομα με κινητικές δυσκολίες, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον πεπαλαιωμένο αναβατόριο ενώ σημαντική επίσης και η αποκατάσταση του νυχτερινού φωτισμού του ιερού βράχου «επειδή τελικά, η Ακρόπολη θα εξακολουθήσει να φωτίζει εμάς», όπως λέει ο Αντώνης Παπαδημητρίου.
Η Στέγη της δημιουργίας
Ο ίδιος, ένας άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα βρίσκεται άλλωστε κοντά στις τέχνες και τα γράμματα, έχοντας δημιουργήσει ως Ίδρυμα Ωνάση πάντα, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ένα χώρο για όλες τις μορφές της τέχνης, κυρίως της σύγχρονης δημιουργίας, ελληνικής και ξένης.
«Η Στέγη είναι το μέρος όπου οι θαρραλέοι, ανήσυχοι και τολμηροί Έλληνες καλλιτέχνες βρίσκουν τα μέσα να προβάλλουν τη δουλειά τους, ο τόπος στον οποίο καλλιεργούνται διεθνείς συνεργασίες, η σκηνή στην οποία τα όρια μεταξύ επιστημών, τέχνης, κοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης και πολιτικής επανακαθορίζονται», όπως αναφέρει ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση. Σήμερα μάλιστα με την υποχρεωτική παύση της λειτουργίας της, όπως και όλων των άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων η Στέγη προσφέρει μέσα από το ψηφιακό της κανάλι προς όλους παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικές πρεμιέρες, μαθήματα και συναυλίες.
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη εξάλλου, που λειτουργεί στο νεοκλασικό κτήριο της Λεωφόρου Αμαλίας κοντά στην Ακρόπολη συγκεντρώνει στους χώρους της και δίπλα σε έργα τέχνης και αντικείμενα από το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση στο Μόντε Κάρλο και τη θαλαμηγό «Χριστίνα» σπάνιες εκδόσεις, από τον 15ο αιώνα ως σήμερα. Με συλλογές που περιλαμβάνουν την Ελληνική Βιβλιοθήκη, ξενόγλωσσα βιβλία Δυτικοευρωπαίων περιηγητών από τον 16ο αιώνα και βέβαια το περίφημο Αρχείο Κ. Π. Καβάφη.
Μια ιστορία προσφοράς
Και οι παρεμβάσεις σε θέματα πολιτισμού δεν σταματούν εδώ, αφού επεκτείνονται και στο εξωτερικό, τη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, όπου το Onassis Cultural Center λειτουργεί στην καρδιά του Μανχάταν σαν πρεσβεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φέρνοντας κοντά ξένους και έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους και βέβαια, ως θεατές, το ευρύ κοινό σε μια γνωριμία με την σύγχρονη Ελλάδα πέρα από την τυποποίηση και το φολκλόρ. ενώ πρόσφατα εγκαινιάσθηκε στη Νέα Υόρκη κι ένα καινούργιο πρόγραμμα με το New Museum, μια εξαιρετική πρωτοβουλία όπου Αθήνα και Νέα Υόρκη θα συνδυαστούν στον τομέα Extended Reality (επαυξημένη πραγματικότητα).
«Η διήγηση της ιστορίας του Ιδρύματος Ωνάση είναι μια συλλογή σκέψεων, οραμάτων και πράξεων. Όχι μόνο επιχειρηματικών, αλλά και πνευματικών», όπως λέει ο πρόεδρός του. Στην σημερινή μάλιστα συγκυρία, που η χώρα δοκιμάζεται, όπως όλος ο κόσμος, η προσφορά του στην ανάσχεση της επιδημίας και των δεινών που επιφέρει, συνιστά έργο ύψιστης ευεργεσίας. Και ως τέτοιο επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται.