Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το Taxis για την υποδοχή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 28 Ιουλίου.

Ο φετινός φόρος θα πληρωθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει και την παροχή έκπτωσης 3% σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φετινό φόρο εισοδήματος έως τις 30 Ιουλίου.

Ωστόσο, εμπρόθεσμες θα θεωρούνται οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τις 27 Αυγούστου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του ίδιου μήνα οι δυο πρώτες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή εκείνη του Ιουλίου και του Αυγούστου, ενώ οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα έκπτωσης αν επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που τους αναλογεί.

Εκτιμήσεις για αυξημένες επιστροφές φόρου

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, εκτιμάται πως από τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν φέτος το καλοκαίρι, θα προκύψουν μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογούμενους, λόγω των «ψαλιδισμένων» εισοδημάτων που θα εμφανίσουν. Παράλληλα, προβλέπεται να αυξηθούν και οι πολίτες που θα λάβουν επιστροφή φόρου, με τα ποσά να συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει μέσα στην πανδημία.

Όφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Taxis θα δέχεται δηλώσεις με τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων, όπως το επίδομα των 534 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους και κάτω από το 30% που επιβάλει ο νόμος, θα επιβάλλεται πρόστιμο 11% αντί για το 22% που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο. Στον αντίποδα, όσοι φορολογούμενοι είναι πάνω από 60 ετών δεν επιβάλλεται προσαύξηση φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Απαλλαγή από τα πρόστιμα θα έχουν και όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Από το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα, όπως είναι το επίδομα των 534 ευρώ ή οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

«Πάγο» στα τεκμήρια διαβίωσης βάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα του 2020, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενο επιβολής τεράστιων φόρων σε φορολογούμενους που έχουν απολέσει ένα σημαντικό μέρος των ετήσιων εσόδων τους, μέσα στην πανδημία.

Το μέτρο αφορά:

  • τους εργαζόμενους που τέθηκαν εντός του 2020 σε αναστολή εργασίας, χωρίς χρονικό περιορισμό ημερών,
  • τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες, με βάση τη λίστα ΚΑΔ
  • τους εργαζόμενους εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2020
  • τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19 κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τη διάταξη του Υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, «παγώνουν» τα τεκμήρια εφόσον σωρευτικά:

α) τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας

β) δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 και,

γ) σε περίπτωση που απέκτησαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο, η δαπάνη να δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι φορολογούμενοι για τους οποίος ο φόρος εισοδήματος υπολογίστηκε με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα τουλάχιστον για ένα από δυο προηγούμενα χρόνια, αν και για το 2020 προκύπτει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, ως δαπάνη για το φορολογικό έτος 2020, λαμβάνεται υπόψη το μικρότερο ποσό αντικειμενικών δαπανών μεταξύ των φορολογικών ετών 2018, 2019 και 2020, εφόσον δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.