ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με τα αποτελέσματα των τραπεζών στο τραπέζι, μαζί με το σχέδιο επιτάχυνσης της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου και το μηδενισμό του αρκετά χρόνια πριν τον αρχικό προγραμματισμό, τις ισχυρές προοπτικές κορυφαίων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ που ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα παρουσίασε και διετές επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 10 δισ. και τις ισχυρότερες του αναμενόμενου φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις στον κρατικό προϋπολογισμό πλησιάζει η ώρα για τις δύο τελευταίες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2024.
Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο αμερικανικός οίκος Fitch αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επικαιροποιημένη του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Η Fitch αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με ΒΒΒ– και δίνει σταθερό το outlook της αξιολόγησης. Μια θετική εξέλιξη θα ήταν το outlook να μεταβεί από σταθερό σε θετικό ανοίγοντας το δρόμο για μια αναβάθμιση τον επόμενο χρόνο στο rating που θα βελτιώσει τη θέση της χώρας στο σύμπαν της επενδυτικής βαθμίδας. Το σενάριο αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σε κύκλους αξιωματούχων, αν και όπως σε κάθε επικαιροποίηση αξιολόγησης δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή.
Βέβαια η αξιολόγηση έρχεται μεν σε μια περίοδο με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Συμπίπτει όμως χρονικά και με μια συγκυρία που εντείνεται το risk aversion στη σκιά των εξελίξεων στις ΗΠΑ σε περιβάλλον πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Το βέβαιο είναι πως το σκεπτικό που θα παρουσιάσει ο διεθνής οίκος την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα έχει αξία καθώς θα δώσει μια προοπτική για τις προθέσεις του απέναντι στην ελληνική οικονομία.
Οι τράπεζες
Σημασία θα έχει σε κάθε περίπτωση η στάση για τις τράπεζες. Εχει αξία πως προ ημερών με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων η Fitch εκτίμησε πως ο σχεδιασμός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) αναμένεται να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των κεφαλαιακών τους δομών προς όφελος των πιστωτικών τους προφίλ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο κύκλος των φετινών αξιολογήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος με την τελευταία για το 2024 αξιολόγηση του γερμανικού οίκου Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των αναλυτών ως προς τις αξιολογήσεις μετατοπίζεται στο 2025, έτος κατά το οποίο όλοι προεξοφλούν πως θα έχουμε την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και από την Moody’s που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Σημαντικό όμως θα είναι, αυτή η εξέλιξη να συνοδευτεί και με περισσότερες αναβαθμίσεις σε υψηλότερα ratings και από άλλους οίκους προκειμένου να δοθεί ένα σήμα στις αγορές πως επιταχύνεται η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις αξιολογήσεις που είχε το 2010. Κάτι βέβαια που θα απαιτήσει χρόνια αλλά καλό είναι να δίνεται και η διαβεβαίωση στις αγορές πως αυτός ο χρόνος «τρέχει».
Στόχος είναι το έτος να αποτελέσει ορόσημο και για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από καθεστώς αναπτυσσόμενων σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών που αποτελεί κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης και των αρχών του ΧΑ.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% της Ελλάδας το 2024 και 2,3% το 2025 – Yψηλά πλεονάσματα
Σήμα για μεγάλες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά από Masdar και Iberdrola
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλή: Άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας
- Γάζα: Οι μεσολαβήτριες χώρες εντείνουν τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- Ένοπλες Δυνάμεις: Ο Νίκος Δένδιας θεμελίωσε το νέο κτήριο για τον κυβερνοχώρο