Νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων πιθανόν θα φέρει το 2024 καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και καλύτερων αξιολογήσεων μέσα στο έτος θα ξεκλειδώνει βαθμούς ελευθερίας στις εκδοτικές επιλογές του Δημοσίου αλλά και στην διαχείριση των υψηλών του διαθεσίμων, που μαξιλαριού ασφαλείας που κινείται, σήμερα, περίπου στα 37 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα της πρόωρης αποπληρωμής δανείων 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η χώρα από τις χώρες της ευρωζώνης με το πρώτο Μνημόνιο είναι το πρώτο βήμα καθώς η στρατηγική αυτή εκτός απροόπτου εκτιμάται στην αγορά πως θα επιδιωχθεί και τον επόμενο χρόνο. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενισχύεται άλλωστε και η επιχειρηματολογία της Αθήνας, έναντι των Ευρωπαίων που είναι και οι βασικοί πιστωτές της χώρας, πως θα πρέπει να γίνεται βέλτιστη αξιοποίηση και με πρόωρες εξοφλήσεις των διαθεσίμων, που σε ένα μεγάλο βαθμό δεν έχει πλέον ανάγκη να διακρατά σε αυτή την έκταση η χώρα, όπως εκτιμούν αναλυτές.

1

Να σημειωθεί πως από τα περίπου 37 δισ. των διαθεσίμων σχεδόν τα 16 δισ. είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την έξοδο από τα Μνημόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υψηλές εγγυήσεις καθώς τότε η χώρα δεν είχε ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.

Αποπληρωμές 13 δισ.

Με τη νέα αποπληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα τα συνολικά δάνεια που θα έχει εξοφλήσει η χώρα στο πλαίσιο του GLF ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ καθώς ήδη έχουν αποπληρωθεί 8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα βέβαια η χώρα έχει ήδη εξοφλήσει από τον Απρίλιο του 2022 το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, εξοφλώντας δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό ενώ πλέον υλοποιεί παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης και από την ευρωζώνη.

Η νέα «φουρνιά» των 5,3 δισ. ευρώ που αποπληρώνονται εκτός απροόπτου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αφορά σε δάνεια που λήγουν στην προσεχή διετία, ελαφρύνοντας τον προϋπολογισμό με σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας δάνεια που είχαν επιτόκιο σχεδόν 4%. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε άλλωστε και το Reuters σε πρόσφατο δημοσίευμα του επικαλούμενο πηγή του υπΟικ «Πιθανόν να αποπληρώσουμε πρόωρα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος». Η Ελλάδα ‘έλαβε συνολικά 53 δις. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, τα οποία λήγουν έως το 2041.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεραιότητες του δανειακού προγράμματος για τον επόμενο χρόνο αναμένονται με τη δημοσιοποίηση του ετήσιου δανειακού προγράμματος λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Εκεί αναμένεται να ενσωματωθεί και η πρόθεση για την έκδοση πράσινου ομολόγου τον επόμενο χρόνο, κάτι ωστόσο που εκτιμάται πως το πιθανότερο είναι να υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Αναβολή 2 ετών στη δίκη

Τειρεσίας: Από τη «μαύρη λίστα» στο credit scoring

ΤτΕ: Μειώθηκαν καταθέσεις και νέα δάνεια τον Οκτώβριο