Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες – Μπαίνουν εκτιμητές σε 36 ζώνες 12 δήμων της χώρας

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Πρόκληση σε πιστοποιημένους ιδιώτες εκτιμητές έχει απευθύνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες σε 36 ζώνες 12 Δήμων της χώρας.

Πρόκειται για συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και αφορά στους δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Αυτοί οι 12 δήμοι δικαιώθηκαν στις ενστάσεις για τις αντικειμενικές αξίες που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ 157 άλλοι δήμοι που είχαν προσφύγει εξίσου ζητώντας μείωση των αντικειμενικών τους, δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως οι τιμές είχαν αυξηθεί αδικαιολόγητα, και η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Η διαδικασία

Οι εκτιμητές έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να υποβάλουν το πόρισμα τους, ακολουθώντας την αυστηρή μεθοδολογία που απαιτούν τα κριτήρια του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκτιμητές εφαρμόζουν την συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε κατ’ ελάχιστον τρείς ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή κατ’ ελάχιστον τρείς ζητούμενες τιμές για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Ενδεικτικά, το πόρισμα του κάθε εκτιμητή θα πρέπει να φέρει την εξής μορφή:

Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80 – 100 τ.μ ή νεόδημητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100 – 120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Με την έναρξη ισχύς των νέων τιμών στις ζώνες των 12 Δήμων, θα επηρεαστούν 20 φόροι και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Πάει πίσω η αναπροσαρμογή όλων των αντικειμενικών

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως πάει πίσω η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει τις προτάσεις της, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κατάρτιση νέων τιμών τα επόμενα χρόνια. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε το οικονομικό επιτελείο να έχει τελειώσει με τις νέες αλλαγές στο τέλος του τρέχοντος έτους, όμως κάτι τέτοιο πως δεν βγαίνει χρονικά.

Για το 2025 άλλωστε, το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει «μαρτυρήσει» πως δεν προβλέπεται καμία αύξηση στα έσοδα από φόρους ακινήτων, στην οποία θα οδηγούσε μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.

Επέκταση των αντικειμενικών σε επιπλέον 2.167 περιοχές

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να κλείσει και μια ακόμα εκκρεμότητα που δεν είναι άλλη από τη νέα σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα με την προσθήκη 2.167 νέων περιοχών. Το σχέδιο αφορά περιοχές που αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένες. Ενδεικτικό είναι ότι για τις μισές περιοχές είτε δεν υπάρχει κανένας κάτοικος (650 οικισμοί) είτε κατοικούν το πολύ 10 άτομα (500 οικισμοί). Σε μόλις 550 περιοχές υπό ένταξη κατοικούν περισσότεροι από 50 ενώ για 800 οικισμούς ο πληθυσμός είναι κοντά στους 50.

Ειδικά στην Αττική, η επέκταση αφορά περιοχές της Βάρκιζας και των Λεγραινών, την Αγία Μαρίνα, τον Χάρακα και το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τη Σαλαμίνα, τα Κύθηρα και την Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) και στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: Έρχεται η ίδρυση Holding εταιρειών για την πιο γρήγορη αξιοποίηση έως και 1.000 ακινήτων του Δημοσίου

ΑΑΔΕ: Μεταφορά αρμοδιοτήτων Κεφαλαίου της ΔΟΥ Χαλκίδας στο ΚΕΦΟΚ Αττικής

Ριζικές αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Κερδισμένοι όσοι “κάψουν” ρεύμα αντι για πετρέλαιο