Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

«Ανομβρία» στην ελαιοπαραγωγή: «Αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες, θα πούμε το λάδι …λαδάκι»

Δύσκολη η συγκομιδή της ελιάς χωρίς εργατικά χέρια

«Ανομβρία» στη φετινή παραγωγή του λαδιού, βλέπουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί καθώς η παρατατεμένη περίοδος ξηρασίας σε συνδυασμό με τα ζητήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές , όπως η Κρήτη, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, όχι μόνο  για την τιμή του ελαιολάδου που εκτινάχθηκε πέρυσι και άρχισε  σταδιακά να αποκλιμακώνεται , αλλά και για την παραγωγή του.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις, του  Αντιπρόεδρου της  Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, στο   MEGA για την την τιμή του λαδιού.

«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την μεσόγειο. Όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα που έχουμε μειώνουν κάθε μέρα την παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στη χώρα μας. Πέρσι είδαμε μια αφορία, φέτος υπάρχει μια – σε σχέση με πέρσι – αύξηση της τάξεως του 50%. Αυτό σε κιλά μεταφράζεται σε 200.000 τόνους ελαιόλαδο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον ελληνικό ελαιώνα.

Κατά 80% έχει πρόβλημα ύδρευσης. Πρόπερσι παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδο. Η χώρα μας βγαίνει, αν καταφέρουμε να πάμε στους 200.000 τόνους. Είδαμε στην κακοκαιρίας που έγινε, πως περιοχές που παράγουν λάδι, είχαν χαλαζοπτώσεις. Αυτό ράβδισε τις ελιές, τραυμάτισε τον καρπό», είπε αρχικά.

«Η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στον παραγωγό είναι σήμερα στα 7,5 ευρώ. στον καταναλωτή δεν έχει πέσει όμως. Αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες θα πούμε το λάδι λαδάκι.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την τιμή του λαδιού. Αν δε βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβρη, κανένας παραγωγός δεν θα πάει να μαζέψει τις ελιές. Είχαμε ελαφρύ χειμώνα στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι νούμερο 1 παραγωγική στο ελαιόλαδο, και έχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

«Δυστυχώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, το λαδερό φαγητό αλλάζει γεύση. Οι Ισπανοί που είναι οι πρώτοι στην κατανάλωση λαδιού, το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 80%», υπογράμμισε ο παραγωγός.

Διαβάστε επίσης:

Επιδόματα σε προπληρωμένη κάρτα από το 2025- Έρχεται Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων για τους δικαιούχους

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινά αύριο η διανομή αδιάθετων δελτίων

ΗΠΑ: Πρόστιμα $49 εκατ. σε 6 μεγάλους οίκους αξιολόγησης από την SEC