Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Άνοδος πληθωρισμού στο 3% για την Ελλάδα – Στο 2,6% για την ευρωζώνη

Ευρωζώνη: Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2021

Αυξητικές είναι οι τάσεις του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Ιούλιο, καθώς οι δείκτες έδειξαν αύξηση στο 3% από το 2,5% ένα μήνα πριν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2,6% ετησίως τον Ιούλιο ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα, την ώρα όμως που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρή μείωση στο 2,4%.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διατηρήθηκαν στο 2,9% για τρίτο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρή επιβράδυνση.

Η έκθεση αυτή θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες για την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στις 12 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια.

Οι αγορές διατήρησαν σταθερά τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων, ποντάροντας σε μείωση 57 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο παραμένει σχεδόν βέβαιη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ίσως είναι η στάση της Fed, η οποία σήμερα το βράδυ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Οι αγορές δεν περιμένουν καμία έκπληξη, «κρέμονται» όμως από τα χείλη του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

Στη ευρωζώνη συνεχίστηκαν οι αποκλίσεις, καθώς η Γερμανία είδε σημαντική άνοδο στον πληθωρισμό, ενώ αντίθετα η Ισπανία κατέγραψε επιβράδυνση.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Πτωτική η πορεία των τιμών τον Ιούλιο – Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν, σε ποια αυξήθηκαν

ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε Ρόδο και Μεσσηνία – Πολύ γνωστό το εστιατόριο στη Γιάλοβα

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Τι ορίζει – Και μέτρα για αδειοδότηση κατασκευών σε παραλίες