Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου: «Δημιουργούμε στη ΒΙΠΕ Σίνδου το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας και των Βαλκανίων»

Η υφυπουργός Ανάπτυξης,

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην αναβάθμιση του επιχειρηματικού πάρκου της Θεσσαλονίκης, της ΒΙΠΕ Σίνδου, αναφέρθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, χαιρετίζοντας εκδήλωση του Υπερταμείου στα εγκαίνια του περιπτέρου του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, τη ΒΙΠΕ Σίνδου, την έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και εκεί αναβαθμίζουμε όλο το πάρκο σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ και δημιουργούμε το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, καθιστώντας έτσι τη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Βιομηχανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαθάς, επισήμανε ότι η Σίνδος είναι λογικό να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλης αυτής της προσπάθειας καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση από τους επενδυτές για να μπουν σε πάρκα αφορά τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 3% του ΑΕΠ παράγεται στη ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης.

Νέο επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή του Λιτοχώρου

Εξάλλου, ο κ. Ψαθάς τόνισε: «Εμείς σκοπεύουμε να επενδύσουμε στα πάρκα περίπου γύρω στα 85 εκατομμύρια. Αυτό αφορά τα μεγαλύτερα πάρκα της Ελλάδας, 17-18 πάρκα, κατασκευάζοντας και δύο καινούρια. Το ένα από αυτά θα είναι στην περιοχή του Λιτοχώρου, σε μια πλεονεκτική έκταση χιλίων στρεμμάτων, δίπλα στην ΠΑΘΕ και στον σιδηρόδρομο. Και είναι ο επόμενος στόχος μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει, μέχρι το τέλος του 2025, να έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα βαδίζουμε».

Για τα επιχειρηματικά πάρκα, η κ. Μάνη – Παπαδημητρίου επισήμανε ότι όσα «χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάχθηκαν με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων και η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών που ενισχύουν τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τους περιφερειακούς και εθνικούς κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας». Η ίδια δήλωσε ότι η δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως θα στηρίξει έμπρακτα όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν μέρος αυτής της αλυσίδας αξίας, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστο εταίρο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ανοδική η πορεία των εξαγωγών τροφίμων και ποτών – Αναμένεται πτώση των τιμών του ελαιολάδου

Μιλώντας στην εκδήλωση του Υπερταμείου, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, σημείωσε: «οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2022 σημείωσαν ρεκόρ. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Από το 2009 μέχρι το 2022 οι εξαγωγές μας τριπλασιάστηκαν εν μέσω κρίσεων: οικονομικής κρίσης, πανδημίας και πολέμων. Το 2023 έχουμε μια μικρή κάμψη των εξαγωγών όσον αφορά τα προϊόντα, όχι όσον αφορά τις υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυξάνονται και είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα logistics. Το 2024, ενώ μέχρι τον Μάιο είχαμε μια πτωτική πορεία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουμε αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2023 και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2024 οι εξαγωγές και προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι περισσότερες και από το 2023».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές στα τρόφιμα και τα ποτά αυξάνονται συνεχώς και ανέφερε ότι τα προϊόντα που ζητούν οι ξένες χώρες είναι το λάδι, οι ελιές, το τυρί φέτα, τα ποτά, τα κρασιά και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Σχετικά με το ελαιόλαδο επισήμανε ότι η παραγωγή του 2024 πάει πολύ καλά και θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2023. «Έτσι, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα πέσουν κι άλλο όσον αφορά το ελαιόλαδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος, ανέφερε ότι «έχουμε κάθε μέρα στην Ελλάδα όλα τα προϊόντα και η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε μία κρίση». Την ίδια στιγμή, όπως είπε, χώρες πιο αναπτυγμένες και πιο προηγμένες ευρωπαϊκά έχουν διπλάσιες τιμές από την Ελλάδα.

Στη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος στις Ελληνικές Αλυκές, Αντώνης Δουμάνογλου, σημείωσε ότι το Υπερταμείο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, επέλεξε έναν σύμβουλο για την περαιτέρω αξιοποίηση των Αλυκών. Ο σύμβουλος αυτός θα φέρει προτάσεις ως προς την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της εταιρείας. Αυτό θα εξελιχθεί με βάση κάποιο χρονοδιάγραμμα και οι ανακοινώσεις θα προέρχονται από το Υπερταμείο.

Για την παραγωγή αλατιού, σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελλειμματική στο αλάτι, συνεπώς η ανάγκη είναι να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κατανάλωσης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σπύρος Αρσένης: Στα επόμενα χρόνια η πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας θα είναι σε «πράσινα» projects

Υπογράφηκαν οι έξι συμβάσεις για την αναβάθμιση 10 νοσοκομείων και 2 Κέντρων Υγείας

ΔΕΘ – Κυριάκος Πιερρακάκης: «Φέτος είναι η χρονιά του σχολείου ξεκινώντας με έντεκα καινοτομίες»