ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, θα διαθέτει εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Αυτό σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή της στο 4ο Emerging Tech Forum, που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA).
Επίσης, ανέφερε ότι ήδη υλοποιείται το έργο για την ίδρυση Κέντρου Ικανοτήτων για τους Ημιαγωγούς, με χρηματοδότηση ενωσιακών και εθνικών πόρων, και ως αρμόδια υφυπουργός για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της διασύνδεσης της τεχνολογίας με τη βιομηχανική παραγωγή.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η γενική γραμματεία Βιομηχανίας συμμετείχε ενεργά, με την υποβολή απόψεων και θέσεων στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους Ημιαγωγούς.
Συγκεκριμένα, η κ. Μάνη ανέφερε: «Οι ημιαγωγοί είναι το απαραίτητο δομικό στοιχείο όλων των ψηφιακών προϊόντων, και αποτελούν προαπαιτούμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν την ανάγκη χάραξης πολιτικής για τους ημιαγωγούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω.
Η πρόκληση αυτή είναι και δική μας ευκαιρία. Στο υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχαμε ενεργά στο Chips Act, όμως τώρα πλέον στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη βιομηχανία σημαντικό πυλώνα της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας μας». Όπως συμπλήρωσε η ίδια, σε πρόσφατο νομοσχέδιο η επεξεργασία των πρώτων υλών που συνδέονται με τους ημιαγωγούς είναι πλέον στις στρατηγικές επενδύσεις.
Στην συζήτηση που ακολούθησε σε πάνελ, με συμμετέχοντες τον πρόεδρο της HETiA, Εμμανουήλ Ζερβάκη και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της DG Connect, Θωμά Σκορδά, η κ. Μάνη ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον σχεδιασμό μικροκυκλωμάτων, διαθέτει επίσης ταλαντούχους επιστήμονες και ο στόχος είναι η περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευσή τους, ώστε να στελεχωθούν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.
Τέλος, τόνισε, ότι στόχος είναι να καταστεί η χώρα μας πρωτοπόρος στην καινοτομία και στην τεχνολογία, στην κατεύθυνση που δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες μάλιστα ανακοίνωσε ότι η χώρα μας είναι μια από τις επτά χώρες της ΕΕ όπου θα δημιουργηθούν τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης.
Θ. Σκορδάς: 80 δισ. ευρώ επενδύσεις στους ημιαγωγούς μέσα σε ένα χρόνο στην Ευρώπη – Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει στη στρατηγική της κατά 500%
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Θωμάς Σκορδάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πάνελ συζήτησης με την υφυπουργό, ανέφερε: «Στην τελευταία δεκαετία έχουμε μείνει πίσω. Το μερίδιό μας στην παγκόσμια αγορά μειώθηκε και πέφτει συνεχώς, ο ψηφιακός μας τομέας εξακολουθεί να εξαρτάται από άλλους. Οι επιλογές μας είναι δύο: είτε να ενστερνιστούμε τις νέες τεχνολογίες, είτε θα έχουμε την ίδια πολιτική και ο κίνδυνος να είμαστε εξαρτημένοι από τους άλλους να είναι τεράστιος».
Για να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως δήλωσε το στέλεχος της ΕΕ, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενεργοποιηθούν επενδύσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ, όπως ανέφερε, μόνο σε έναν χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δαπανηθεί 80 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και 5 δισ. σε πιλοτικές γραμμές παραγωγής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, επίσης, ο κ. Σκορδάς, είναι σημαντική η χρηματοδότηση κέντρων ικανοτήτων ημιαγωγών σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου το πρώτο κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2025.
Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, κατά τον κ. Σκορδά, οι επενδύσεις στην ΕΕ είναι «πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι έχουν αναγγελθεί τρεις πρωτοβουλίες από την Ευρώπη, όπως είναι τα ΑΙ factories, η στρατηγική apply ΑΙ, αλλά και ένα συμβούλιο έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. «Ανάμεσα στα AI Factories που θα ανοίξουν, θα είναι και στη χώρα μας, ο Pharos ΑΙ, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος από το 2026», εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση «στην Ελλάδα πρέπει να επιταχύνουμε κατά 500% στην όποια στρατηγική ακολουθήσουμε στις αναδυόμενες τεχνολογίες».
Εμ. Ζερβάκης: Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος της HETiA & Chief Business Officer, ES Systems, αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη βιομηχανία των ημιαγωγών στην Ελλάδα. Όπως είπε «το οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε εξελιχθεί στον σχεδιασμό και βλέπουμε μεγάλες πολυεθνικές να εξαγοράζουν μικρές εταιρείες του κλάδου στην χώρα μας, ενώ πέραν της αρχικής επένδυσης και το εξειδικευμένο προσωπικό συνεχώς αυξάνεται».
Για τον κ. Ζερβάκη, το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται και εθνική στρατηγική. Κατά όσα ανέφερε, «η HETiA είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ελληνικό οικοσύστημα, με τις εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες και έχει κατατεθεί στο υπουργείο ένα πρώτο σχέδιο για την εθνική στρατηγική, το οποίο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να γίνει επίσημο έγγραφο του κράτους για να μπορούν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται έργα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν, εκτός από το κομμάτι του σχεδιασμού, οι πιλοτικές γραμμές παραγωγής, αλλά και οι εγκαταστάσεις για συσκευασία. «Ακόμα δεν είμαστε ώριμοι σε μέγεθος για εργοστάσιο στην Ελλάδα, όμως γίνονται ικανά βήματα για να έρθει μια μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας», εκτίμησε ο κ. Ζερβάκης.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Aρκετά χαμηλότερες oι τραπεζικές προμήθειες από το 2025 – Νέες μειώσεις φόρων
Θεοδωρικάκος: 3,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο κέντρο ικανοτήτων ημιαγωγών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί