ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να τολμήσει μια νέα βελτίωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, την οποία αξιολογεί με ΒΒΒ και σταθερή προοπτική, ανοίγοντας νέο κύκλο αναβαθμίσεων για την οικονομία. Πρακτικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί καθώς έχουν ήδη περάσει 12 μήνες από το καλοκαίρι πέρσι που η Scope αποδείχθηκε ο πρώτος οίκος ο οποίος έσπασε το ταμπού και έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο της επιστροφής της στο “σύμπαν” την επενδυτικής βαθμίδας και από άλλους οίκους.
Αν και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί καθώς οι οίκοι δεν προαναγγέλλουν ποτέ τις κινήσεις τους, το θετικό σενάριο μιας μίνι ή μεγαλύτερης αναβάθμισης εάν επαληθευτει αργότερα σήμερα, θα διαμορφώσει και ένα σκηνικό «πίεσης» ενόψει των, πιο κρίσιμων, αξιολογήσεων του Σεπτεμβρίου. Πρώτος ο καναδικός οίκος DBRS ανακοινώνει την αξιολόγηση του στις 6 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί το μεγάλο κρας τεστ του «ραντεβού» με την Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.
Εκεί είναι που στρέφεται όλη η προσοχή. Το κόστος μιας μη αναβάθμισης σε αυτή τη φάση θα είναι σημαντικό, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές αν και σε πρόσφατη παρέμβαση του υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου με ολίγον…. χιούμορ άφησε μια σχετική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Στο καλό σενάριο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από την Moody’s αυτόματα διπλασιάζονται τα ποιοτικά κεφάλαια που βλέπουν Ελλάδα για επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους. Δηλαδή δημιουργείται σύμφωνα με εκτιμήσεις μια πρόσθετη ζήτηση έως 10 δισ. Εξίσου σημαντική θα είναι όμως και η ψήφος εμπιστοσύνης από τον μεγαλύτερο οίκο, που προ κρίσης έδινε στη χώρα την υψηλότερη αξιολόγηση και σήμερα έχει γίνει ο πιο διστακτικός από όλους.
Οι προκλήσεις της οικονομίας
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, η οποία είναι πλέον επιλέξιμη από την ΕΚΤ ενώ πέρσι που μας έδινε την επενδυτική βαθμίδα δεν ήταν, στις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία συγκαταλέγονται τα εξής:
Το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο όπως αναγνωρίζουν και υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται καθώς αποτελεί εστία ευαλωτότητας απέναντι στις διακυμάνσεις τις αγοράς και σε εξωτερικά σοκ.
Διαρθρωτικές αδυναμίες, μεταξύ αυτών και ο μέτριας δυναμικής δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης καθώς ένας αδύναμος εξωτερικός τομέας.
Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα στηριζόταν σε ισχυρές ενδείξεις πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει σε διατηρήσιμη τροχιά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα περιορίζονται περαιτέρω και ενδείξεις περαιτέρω ενδυνάμωσης της οικονομικής ανθεκτικότητας. Αντιθέτως οι αξιολογήσεις θα έμπαιναν υπό νέα πίεση εάν διαπιστωνόταν μια επιδείνωση στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ευρωσύστημα, αναθερμαίνονταν οι τραπεζικοί κίνδυνοι και εξασθενούσε η ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,5% με το spread της απόδοσης του δεκαετούς με το γερμανικού Bund κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, στις 98 μονάδες αντί 76 του ισπανικού και 58 του πορτογαλικού.
Διαβάστε επίσης:
Ο Κασσελάκης, ο ηλίθιος και η Τράπεζα Αττικής – Άρθρο παρέμβαση
Απόστολος Βακάκης: Έτσι «έσφαξε» τους επενδυτές της JUMBO
Έσοδα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία – Value for money προορισμός η Ελλάδα