ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σε συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για την ένταξη των ξενοδοχείων ενός έως τριών αστέρων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ή ο αναπτυξιακός νόμος – από τα οποία σήμερα αποκλείονται –, βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων.
Αυτό είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας πως «οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες. Η δική μας δουλειά είναι να παρέχουμε τα εργαλεία ώστε να δημιουργούνται εύστοχα προγράμματα με μεγάλη απορροφητικότητα και να εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στον τουρισμό. Δεν προσπαθούμε όλα τα ξενοδοχεία να γίνουν πεντάστερα, πρέπει να υπάρχει ποιότητα σε όλες τις κατηγορίες».
Διευκρίνισε ότι «τα προγράμματα ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία, οι κατηγορίες που προβάλουμε είναι η ποιοτική αναβάθμιση, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, η ενεργειακή αναβάθμιση, η τεχνολογική αναβάθμιση και η εκπαίδευση». Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου προανήγγειλε από το συνέδριο του ΣΕΤΕ. την ενεργοποίηση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ, χωρίς να διευκρινιστεί αν θα αφορά και σε μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας.
Να σημειωθεί εδώ ότι τα ξενοδοχεία 1 έως 3 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 74% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, όταν τα πεντάστερα αποτελούν μόλις το 7,9%. Στο
στο σύνολο τους πρόκειται για 7.417 μονάδες με 210.000 δωμάτια. Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού με αύξηση των ξενοδοχείων, κυρίως των δύο ανώτερων κατηγοριών, και μείωσης των ξενοδοχείων των δύο χαμηλότερων κατηγοριών. Σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται σε μείωση των μονάδων 1 αστεριού κατά 20% και των δύο αστέρων κατά 21%.
Στο επενδυτικό ραντάρ τα ξενοδοχεία 1 – 3 αστέρων
Όπως είπε ο κ. Βασιλικός, «ένας σύνθετος ιστός απαιτεί τα ξένα brands που έχουν την ευθύνη να δείξουν το δρόμο, όμως οι χαμηλότερες κατηγορίες έχουν αρχίσει να συμπιέζονται. Δε θα πάψει να υπάρχει all inclusive, ούτε μαζικός τουρισμός κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της ζήτησης που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, αλλά όσο μπορούμε να μεγαλώνουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουμε ευθύνη να το κάνουμε». Τόνισε, δε, πως το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται και προς τα μικρά ξενοδοχεία, γιατί εκεί βλέπουν οι επενδυτές και τα funds μία υπεραξία. «Αν δεν επενδύσουμε σήμερα σε αυτά, σε λίγα χρόνια θα το βρούμε μπροστά μας».
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα ξενοδοχεία 1* έως 3* έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε δράσεις πράσινου μετασχηματισμού και
ενεργειακής αναβάθμισης για τις οποίες απαιτούνται σχετικά μικρά ποσά ανά ξενοδοχείο. Το υψηλό κόστος των τεχνικών λύσεων αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των
επενδύσεων, που φτάνουν έως τα 66.000 ευρώ και αφορούν κυρίως σε αντικατάσταση κλιματιστικών, μονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων-τζαμιών και αντικατάσταση λαμπτήρων με LED.
Το 80% των ξενοδόχων δήλωσε ότι επιθυμούν να ενταχθούν σε σχήμα πιστοποίησης ποιοτικού προτύπου λειτουργίας. Συγκεκριμένα το 90,3% επιθυμεί την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, το 58,8% τη δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, το 46,9% την ευέλικτη τραπεζική χρηματοδότηση 46,9% και το 27,3% πολεοδομικά κίνητρα.
Με βάση τα ευρήματα, ήδη τα ξενοδοχεία 1 – 3 αστέρων δαπανούν ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους σε επενδύσεις για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση. Ο μέσος όρος δαπανών για αυτές τις επενδύσεις είναι 7% για το σύνολο των ξενοδοχείων αλλά διπλασιάζεται στο 14,8% στα ξενοδοχεία ενός αστέρα και διαμορφώνεται σε 127,8 εκατ. για τα τριάστερα. Συνολικά, 217 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι χαμηλότερης κατηγορίας μονάδες το 2022. Το 61,9% των τριάστερων έχει επενδύσει σε κάποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας την τελευταία πενταετία, όπως και το 53,7% των διάστερων και το 55,2% των μονάδων με ένα αστέρι.
Τα οικονομικά προβλήματα των ξενοδόχων και το υψηλό κόστος λειτουργίας αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα των ξενοδοχείων 1* & 2* και ακολουθεί ο υψηλός ανταγωνισμός από τα
Airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τα ξενοδοχεία 1*-3* είναι που φιλοξενούν υψηλότερα ποσοστά Ελλήνων τουριστών. Ο μέσος όρος των ξενοδοχείων της επικράτειας που φιλοξενεί Έλληνες είναι 30,8%, ενώ σε μονάδες τριών αστέρων διαμένει το 36,3% των Ελλήνων τουριστών και στα πεντάστερα το 18,5%. Επίσης, πάνω από το 90% της συνολικής αξίας των αγορών για τρόφιμα και ποτά των ξενοδοχείων χαμηλότερης κατηγορίας προέρχεται από τοπικές αγορές. Τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών στηρίζουν σημαντικά την τοπική αγορά εργασίας, καθώς έως το 86% των εργαζομένων προέρχεται από αυτήν, ποσοστό που για τα πεντάστερα φτάνει το 71%.
Διαβάστε επίσης
Ρευστότητα 260 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχεία με δύο νέα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση
Domotel: Η οικογένεια Αλεξόπουλου εισέρχεται στη διαχείριση ξενοδοχείων
Ομόνοια: Ποιοι επενδύουν γύρω από την πλατεία – Το Μινιόν και τα νέα ξενοδοχεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσβλέπει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»