ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Το συνολικό κονδύλι αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί σε 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις.
Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 30%, ενώ η επιδότηση θα καλύψει μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020.
Η επιδότηση των παγίων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με την μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού», που θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Στην ουσία, προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές.
Οι «κόφτες»
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Οι δαπάνες που επιδοτούνται
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
• παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Από το σύνολο των «Επιλέξιμων Δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει, θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Έως 50.000 επιχειρήσεις στην επιδότηση παγίων δαπανών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος
- Μια απεργία έφαγε την ταραμοσαλάτα από τα ράφια στη Βρετανία και προκάλεσε σάλο στα social media
- Cenergy Holdings: Εξαιρετικά θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών στα ισχυρά αποτελέσματα του εννεαμήνου