Το πρώτο rapid test θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, πριν την προσέλευση σήμερα στην εργασίας τους. Μετά την δημοσίευση της υπουργική απόφασης, κάθε εβδομάδα θα πρέπει να διενεργούν υποχρεωτικά δυο rapid tests.

Σε  περίπτωση που ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος δεν κάνει τα δύο rapid test που απαιτούνται την εβδομάδα, τότε η άρνηση του σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Καρούζο θα αποφέρει αποστέρηση του μισθού του, ενώ αν την άρνηση του προκληθεί δυσλειτουργία στην επιχείρηση ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του. Στην περίπτωση που ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να πραγματοποιήσει περισσότερα από δύο rapid tests  τότε αναλαμβάνει ο ίδιος το πρόσθετο κόστος.

Την ίδια στιγμή, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργαζόμενο της επιχείρησης να διενεργεί τον έλεγχο για την υπόδειξη των rapid tests και την απαιτούμενη ταυτοπροσωπία.  Όπως αναφέρει ο εργατολόγος-δικηγόρος Γιάννης Καρούζος η διενέργεια ελέγχων για την πρόσβαση των πελατών στην επιχείρηση ανήκει στον εργοδότη ή σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο από αυτόν πρόσωπο. Η διενέργεια του ελέγχου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια μικρή επιχείρηση από κάποιο υπάλληλο ή σε μια μεγάλη επιχείρηση από την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη της θέσης.

Να σημειωθεί ότι εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης και εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή

γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει εκατόν ογδόντα (180) ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόση-σης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχουΗ απόδειξη αυτών γίνεται, κατά περίπτωση, με την επίδειξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC).

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά δύο (2) φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο (2) διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον δύο (2) ημερών, άλλως σαράντα οκτώ (48) ωρών. Σε περίπτωση που  καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Δήλωση εργοδοτών

Μέχρι σήμερα στις 24.00 έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 κατά την εβδομάδα αναφοράς» για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου και 25-31 Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων –εργοδοτών διευκρινίζονται τα εξής:

Α) Στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», προστίθενται οι ακόλουθες τρεις τιμές:

Μη παροχή εργασίας με φυσική παρουσία για άλλους λόγους

Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς

Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού στις προηγούμενες τρεις:

παροχή της εργασίας αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας,

απουσία με άδεια μετ’ αποδοχών, ή με άδεια ασθένειας ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια, και κατοχή ισοδύναμου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας.

Β) Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο εν λόγω έντυπο (μενού: μητρώα – στοιχεία προσωπικού) , οι ακόλουθες περιπτώσεις εργαζομένων, που τυχόν εμφανίζονται στο σύστημα ως υπόχρεοι διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης:

– περιπτώσεις εργαζομένων για τους οποίους έχει επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση)

– περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν αποβιώσει

Γ) Επισημαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα διαγραφής και μη συμπεριληψής τους στην υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, των εργαζομένων που δεν είναι υπόχρεοι σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α. (π.χ. εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει προ 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και εμφανίζονται ως υπόχρεοι διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου). Επίσης δίνεται η δυνατότητα ορθής επανάληψης του εντύπου εντός της ταχθείσας προθεσμίας υποβολής.

Δ) Για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-εργασία λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός χρόνος εργασίας τους εβδομαδιαίως και ως εκ τούτου ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α. για τις περιπτώσεις μειωμένης απασχόλησης.

Ε) Επιχειρήσεις-Εργοδότες εργαζομένων για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε4 στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», όπως για παράδειγμα περιπτώσεις εργατών γης, αλιεργατών και εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες ιδιωτικών οικοδομικών έργων, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ΄αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α..

Διαβάστε επίσης

Δύο rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους – Τουλάχιστον 120 ευρώ το κόστος το μήνα