Στα επόμενα 2-5 χρόνια μπορεί να ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στα κοιτάσματα της εταιρείας ΕΛΠΕ σε Κυπαρισσιακό και Ιόνιο, όπου έχουν ολοκληρωθεί τα σεισμικά σημείωσε πριν από λίγο μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών ο Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει πλήξει και τα ΕΛΠΕ. Όπως είπε ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας είναι τα διυλιστήρια.

1

«Τα ΕΛΠΕ χρειάζονται 15 TWh από το σύνολο των 55-60 της κατανάλωσης της αγοράς. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος κόστισε επιπλέον  250 εκ. ευρώ στα ΕΛΠΕ κόστος το οποίο δε μετακυλύουμε στις τιμές μας, προς το παρόν», ανέφερε.

Τόνισε ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η ανάπτυξή της στις ΑΠΕ. Σημείωσε ότι η  εξάπλωση των ΑΠΕ πάει χέρι-χέρι με την αποθήκευση. «Η τεχνολογία αποθήκευσης είναι είτε υδραυλικοί ταμιευτήρες (αντλησιοταμίευση), η τεχνολογία του υδρογόνου με τεχνολογικά θέματα ακόμη και οι μπαταρίες (συσσωρευτές). Στην Κοζάνη, στο φωτοβολταϊκό,  θα προσθέσουμε συστοιχίες μπαταριών για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια στην παραγωγή ενέργειας», σημείωσε.

Σχετικά με την εξάρτηση από τη Ρωσία, τόνισε ότι η εταιρεία πλέον δεν εισάγει ρωσικό αργό.

«Παραδοσιακά το αργό πετρέλαιο έρχεται από ρωσικά λιμάνια και τη Ρωσία. Τα διυλιστήριά μας έχουν δικά τους λιμάνια και γι αυτό μπορούμε να φέρουμε αργό πετρέλαιο από πολλές διαφορετικές χώρες. Είχαμε 15% ρωσικό αργό στο μείγμα των αργών που προμηθευόμαστε, και πλέον το αντικαταστήσαμε με αργό από άλλες πηγές και δεν προβλέπω να έχουμε κανένα θέμα ασφάλειας εφοδιασμού στο αργό.

Στο φυσικό αέριο, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι συμφωνίες για αέριο από το Αζαρμπαϊτζάν την Αλγερία και αλλού, δίνει μια ευελιξία στην Ελλάδα κι αν αύριο κλείσει η στρόφιγγα από τη Ρωσία, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Κοιτάσματα

Μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, περνάει και από την εξασφάλιση αυτονομία στην παραγωγή αερίου. Σχετικά με τις εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων σημείωσε:

«Στον Κυπαρισσιακό και στο Ιόνιο ολοκληρώσαμε τις πρώτες σεισμικές έρευνες και πιστεύουμε ότι στον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθούν οι ερμηνείες και σε 2-5 χρόνια να πάμε σε εξόρυξη.

Στην Κρήτη, τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε εξελίξεις. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία να έχουμε αυτονομία στις πηγές ενέργειας και θέλει να προωθήσει αυτές τις επενδύσεις».

Διαβάστε επίσης:

Αθανάσιος Βαμβακίδης (Bank of America Merrill Lynch) στο mononews: Μετά τα ομόλογα το επόμενο trend θα είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αυτή θα είναι η τράπεζα του μέλλοντος

Χρήστος Σταϊκούρας: Κάτω από το 8% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης