ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σε δύσκολο «γρίφο» αναδεικνύεται ο ελληνικός σχεδιασμός για τη μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το «plan b» που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια, με το επικρατέστερο να είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου και θα επιδοτείται η διαφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα που βρισκόταν το α’ εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του ελληνικού σχεδίου – που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν καταλήξει σε κάποια ενιαία παρέμβαση για τις τιμές της ενέργειας – έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση «κόκκινο συναγερμό», καθώς τοποθετείται κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το κόστος μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 6 δισ. ευρώ, κάτι που εξαρτάται και από το ύψος στο οποίο θα τεθεί το πλαφόν στις τιμές, αλλά και τη χρονική διάρκεια του έκτακτου μέτρου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση που η ΕΕ παραμείνει αμέτοχη και μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 30 – 31 Μαΐου, τότε το ελληνικό σχέδιο θα ενεργοποιηθεί για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022 έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.
Λύση το έλλειμμα ή ο δανεισμός;
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό κλίμα, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου είναι η εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα «διαταραχθεί» ο φετινός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν στο τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι στο πεδίο με τους στόχους του ελλείμματος, θα αναγραφεί αρνητικό πρωτογενές αποτέλεσμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμάται ότι και αυτή η δημοσιονομική «εκτροπή» δεν θα καταφέρει να καλύψει πλήρως τα απαιτούμενα κονδύλια.
Μάλιστα, φαίνεται πως αποκλείεται από το τραπέζι το «ακραίο σενάριο» να οδηγηθεί το πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας επιπλέον χώρος 2,9 δις ευρώ και ίσως να προκριθεί το σενάριο του δανεισμού.
Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η έξοδος στις αγορές για την άντληση επιπλέον κεφαλαίων (το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει ήδη την έκδοση ενός 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου με στόχο τα 2 δισ. ευρώ), μπορεί να αποτελέσει τη «λύση» στην εξίσωση με το ελληνικό σχέδιο, ενώ σημειώνουν πως παράλληλα με το «Plan B» θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και τα νέα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.
Πρόκειται για την επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την επέκταση του επιδόματος στο πετρέλαιο κίνησης και το μήνα Μάιο, η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές για έξι ακόμα μήνες (το έκτακτο μέτρο λήγει στο τέλος Ιουνίου), όπως και η μείωση του ΦΠΑ σε 2-3 είδη πρώτης ανάγκης, ενώ στο τραπέζι παραμένει ακόμα και η επιδότηση ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να είναι «χειρουργικές», καθώς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει το χρονοδιάγραμμα τόσο για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Αύγουστο όσο και η ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.
Διαβάστε επίσης:
Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα
Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν – Τι προβλέπει