• Οικονομία

    Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τα σενάρια για το τεκμαρτό εισόδημα

    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

    O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών προανήγγειλε η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Είναι χαρακτηριστικό πως το μήνυμα των εκλογών που έστειλαν οι πολίτες προήλθε και από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Ήδη, ελεύθεροι επαγγελματίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023

    Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης τους.

    Το στίγμα έδωσε πριν από λίγες ώρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, ο οποίος σημείωσε πως “ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Έχουν υποβάλλει περίπου 80.000 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο μισού εκατομμυρίου που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου”.

    Τα δεδομένα που θα κρίνουν τις αλλαγές

    Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ο φόρος που θα προκύψει και στη συνέχεια θα εξεταστούν τυχόν περιπτώσεις αδικιών.

    Ανέφερε επίσης, ότι “εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μιας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση”.

    Τα σενάρια των διορθωτικών κινήσεων

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τις δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, αφού έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση σχεδόν 1 στους 5. Πάντως, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να εξεταστούν οι εξής αλλαγές:

    • Μικρή μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ή των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου ποσού για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών
    • Τη χρήση των δεδομένων των myDATA για τον προσδιορισμό των εσόδων και των καθαρών κερδών των επαγγελματιών
    • Πιο εύκολες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Έως και σήμερα έχουν διεκδικήσει το «μαχητό τεκμήριο» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μερικοί εκατοντάδες επαγγελματίες, καθώς βασική προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση για τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 80.000 επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, σχεδόν οι μισοί έχουν φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο όριο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πηγές Μεγάρου Μαξίμου στο mononews: Καμία έκτακτη εισφορά στις τράπεζες
    Αποκάλυψη: Ο Λύτρας, ο δικηγόρος με τη Ferrari, πνίγεται στα χρέη – Σε πλειστηριασμό σπίτι και γραφείο
    Απόστολος Λύτρας: Αυτή είναι η μεζονέτα στο Χαλάνδρι που βγαίνει σε πλειστηριασμό (φωτό – video)



    ΣΧΟΛΙΑ