ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια απρόσμενη απόφαση προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέσα στο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι προ δυο μηνών είχε αποφασιστεί να μπουν στον «πάγο» λόγω της πανδημίας.
Σημειώνεται πως τις νέες αξίες είχαν καταγράψει οι εκτιμητές ακινήτων από το 2020, καθώς υπήρχε δέσμευση έναντι των θεσμών για την αναπροσαρμογή τους με τις εμπορικές τιμές από το περασμένο έτος. Έτσι, οι νέες αντικειμενικές θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι, αλλά θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτό σημαίνει πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις περσινές τιμές, συνεπώς τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο δεν θα έχουν αλλαγές σε σχέση με εκείνα του 2020.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2022
Οι έρευνες των εκτιμητών ακινήτων, παρότι πραγματοποιήθηκαν πριν την πανδημία και εν πολλοίς θεωρούνται ξεπερασμένες, καθώς μεσολάβησε η κρίση, δείχνουν πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει το επόμενο έτος την επιπλέον μείωση του 8% στον ΕΝΦΙΑ, την οποία «χρωστά» από πέρυσι, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να κληθούν να καταβάλουν σχεδόν τον ίδιο φόρο.
Το Υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» σε 3.000 περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για περιοχές σε όλη τη χώρα που έως σήμερα πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους, σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. – 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» μια νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ του χρόνου ή αν δεν βγαίνουν οι… αριθμοί να συγκρατήσουν μια ενδεχόμενη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Συμπληρωματικός φόρος
Στις σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Κάθε χρόνο σχεδόν 450.000 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν «διπλό» φόρο, με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Η ένταξη των 3.000 περιοχών στις αντικειμενικές αξίες, δεν αποκλείεται να χρηματοδοτήσει και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Μεταβιβάσεις ακινήτων
Οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν άμεσα και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι οι φόροι μεταβίβασης θα εκτοξευθούν στις 3.000 περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό, καθώς έως σήμερα υπολογίζονταν με βάση ιδιαίτερα χαμηλά τιμές.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν έξι μήνες, προκειμένου να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, καθώς οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2022. Φυσικά, οι γονικές παροχές για την πρώτη κατοικία θα συνεχίσουν να παραμένουν αφορολόγητες.
Τεκμήριο διαβίωσης
Οι νέες αντικειμενικές τιμές όμως, αναμένεται να συμπαρασύρουν και το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες.
Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής τους να «εκτοξεύονται», καθώς θα αλλάξουν κλίμακα στον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου για το ακίνητό τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
*Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
*Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές:
*από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και
* κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης, για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.
Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών είτε τα νοικιάζουν είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
Αλλαγές σε 20 φόρους
Η υιοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα φέρει αλλαγές και στον προσδιορισμό 20 φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα:
1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση / δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί αντικειμενικής αξίας.
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.
3. Αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης.
4. ΕΝΦΙΑ.
5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας – αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα: 1‰-1%. Νομικά πρόσωπα: 2,5%-5%.
6. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα): 0,25%-0,35%.
7. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών: 15%.
8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων): 24%.
9. Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων: 3%.
10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) δημοτικός φόρος 3% επί του ΦΜΑ, β) φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του ΦΜΑ.
11. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων): 1,5%.
12. Φόρος διανομής ακινήτων: 0,75%.
13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ.
14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων.
16. Φόρος δωρεάς ακινήτων.
17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι στο δρόμο για παράνομες εισαγωγές αυτοκινήτων
Αλλάζει εκ βάθρων το ΣΕΠΕ – Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς ακρόαση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση