• Οικονομία

    Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις – Χωρίς έκπτωση 3% όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο πριν τη νέα παράταση

    υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί κάτι παραπάνω από 6 εκατ δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ.

    Αυτό σημαίνει ότι έως σήμερα το βράδυ που έληγε κανονικά η προθεσμία δεν μπορούσαν να υποβληθούν σχεδόν μισό εκατομμύριο νέες φορολογικές δηλώσεις συν τις οποίες τροποποιητικές. Με την πλατφόρμα του Taxisnet να μην αντέχει τον τεράστιο όγκο που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που έβγαζε συχνά «off» το σύστημα, με την ένδειξη της «υπερφόρτωσης δικτύου».

    Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε χθες αργά το βράδυ πως «λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώνεται η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

    • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,

    • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων».

    Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως σήμερα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων και από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

    Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

    Ποιοι δεν δικαιούνται την έκπτωση 3%

    Η ολιγοήμερες παράταση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών αλλάζει και τις ημερομηνίες για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου, που κανονικά έληγε απόψε τα μεσάνυχτα.

    Για τα φυσικά πρόσωπα η πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται έως τις 2 Αυγούστου και για τα νομικά πρόσωπα έως τις 9 Αυγούστου. Ωστόσο, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου. Δηλαδή, ακόμα και αν ένας φορολογούμενος που θα υποβάλει τη δήλωσή του την 1η ή την 2α Αυγούστου και θέλει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία απολύτως έκπτωση.

    Με τον μέσο φόρο αυτή την ώρα να αγγίζει τα 1.700 ευρώ ή τα 212,5 ευρώ για κάθε μία από τις 8 συνολικά μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής αγγίζει τα 51 ευρώ, ποσό που δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο για έναν μέσο φορολογούμενο, καθώς καλείται να «κάψει» ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του, όταν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις ή να εντάξει το ποσό στην πάγια ρύθμιση της εφορίας σε έως 24 δόσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΑΙΠΕΔ: Στην Ιντρακάτ η συντήρηση στο ΟΑΚΑ, τον Σεπτέμβριο ο διεθνής διαγωνισμός, περισσότερα εισπράττει το Δημόσιο ως μέτοχος μειοψηφίας από τα λιμάνια!

    Βουλή: Διακομματική καταδίκη της συμπεριφοράς Πολάκη – Αυστηρότερες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής εξετάζει ο Τασούλας

    Ο ΟΤΕ, ο Νεμπής και το mini ράλι, η Lamda και η νέα άνοδος, Χατζηδάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ για Attica Bank, οι αποτυχίες του καουμπόι Μανουσάκη και το κινεζικό πολυκατάστημα της THEMIS Z στην ΜΥΚ



    ΣΧΟΛΙΑ