• Οικονομία

    Ανατροπή με τα στοιχήματα για τη Fed- Νέα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, Επικεφαλής FED


    Το sell-off που βούλιαξε τις αγορές αλλάζει τα δεδομένα, με τους traders να ποντάρουν σε μία στροφή 180 μοιρών για τη Fed και την νομισματική της πολιτική.

    Με τα επιτόκια στις ΗΠΑ να παραμένουν «καρφωμένα» στο εύρος 5,25%-5,50%, οι traders βλέπουν πιθανότητα 92,5% η μείωση του Σεπτεμβρίου να είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

    Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, τα στοιχήματα για συνολική μείωση έως και 100 μονάδων βάσης έχουν εκτοξευτεί στο 61,8%, ενώ ακόμα 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα, δηλαδή στο εύρος 4% με 4,25%  βλέπει το 55,4% για τον Δεκέμβριο.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs σημείωσαν ότι η Fed μπορεί να επαναφέρει την αισιοδοξία στην αγορά με τις εκτιμήσεις τους να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 25% πιθανότητας ύφεσης στις ΗΠΑ, ενώ η JP Morgan βλέπει ακόμα και 50%.

    Μη ελκυστικό το δολάριο

    Ξαφνικά τη Δευτέρα, το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό επταμήνου, καθώς οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία είναι ευάλωτη σε πιθανή ύφεση έκανε λιγότερο ελκυστικό το δολάριο, στη σκιά των νέων στοιχημάτων για τη νομισματική πολιτική της Fed.

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της με μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον περασμένο Ιούνιο, οι traders στοιχηματίζουν ότι η πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο «επιθετική» σε σχέση με τη Fed, που καλείται να προλάβει τυχόν ατυχήματα για την αμερικανική οικονομία.

    Τα swaps δείχνουν περίπου 125 μονάδες βάσης για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, σε σύγκριση με  80 μονάδες βάσης (πέραν των 25 του Ιουνίου) από την Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Η ανθεκτικότητα του ευρώ ήταν μια ξεχωριστή ιστορία συναλλαγματικών ισοτιμιών για το έτος κατά την άποψη μου», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank.

    Κάποια στιγμή τη Δευτέρα, η αγορά swap έδινε πιθανότητα έως και 60% σε μία παρέμβαση της Fed με έκτακτη μείωση επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ολοκληρώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Η Δευτέρα ήταν μια μέρα που βρήκε τους επενδυτές με το δάχτυλο στο κουμπί πανικού.

    Fed vs ΕΚΤ

    Αν και οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν για την οικονομία των ΗΠΑ, η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται ενώπιων –γι’ ακόμη μια φορά- μιας καρατομημένης Ευρώπης, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να τα πάνε πολύ καλά με τον πληθωρισμό κι άλλες όπως η Γερμανία, η οποία τυχαίνει να είναι κι η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ να καταγράφει απογοητευτικά αποτελέσματα.

    Πολλοί αναλυτές βλέπουν την Λαγκάρντ και τους υπόλοιπους τραπεζίτες να κρατάνε χαμηλό προφίλ και να παραμένουν επιφυλακτικοί με τις μειώσεις επιτοκίων.

    «Καθώς μεγάλο μέρος αυτού του παγκόσμιου πανικού σήμερα οφείλεται σε ανησυχίες για την πορεία της Fed, το ευρώ θα αποκομίσει κάποιο όφελος από αυτό», δήλωσε η Helen Given, έμπορος συναλλάγματος στην Monex Inc.

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, είδαμε την ευρωζώνη να προσπαθεί να βγει από μια μικρή ύφεση με κάποια επιτυχία, ενώ η οικονομική εικόνα στις ΗΠΑ συνέχισε να επιβραδύνεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Όσταν Γκούλσμπι (FED Σικάγο): Οι αριθμοί θέσεων εργασίας ήταν πιο αδύναμο, αλλά δεν μοιάζουν ακόμη με ύφεση

    Wall Street: Σφαγή με 700 δισ. απώλειες στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

    Πάουελ: «Μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου»



    ΣΧΟΛΙΑ