Με πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού για το 2023 στις 21 Νοεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αρκετές διαφοροποιήσεις από το προσχέδιο που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Άλλωστε, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διεμήνυαν εξαρχής ότι το κείμενο θα γραφτεί από την… αρχή, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι νέοι στόχοι

Θετική εξέλιξη αναμένεται να αποτελέσει η αναθεώρηση της φετινής ανάπτυξης σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στο προσχέδιο η εκτίμηση για το 2022 κινούνταν στο 5,3%. Ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου τοποθετούν τον πήχη ελάχιστα κάτω από το 6%.

Οι προβλέψεις όμως αναμένεται να είναι ελαφρώς δυσμενέστερες για το 2023. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η ανάπτυξη είχε τοποθετηθεί στο 2,1% και στο τελικό κείμενο δεν αποκλείεται να κυμανθεί στο 2%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πληθωρισμός για το σύνολο το 2022 θα “κλειδώσει” στην περιοχή του 10%, από 8,8% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στην πρόβλεψη για το πληθωρισμό του 2023. Θα υπερβεί το 3% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο και θα βρεθεί στην περιοχή του 5%.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει στην πρόβλεψη ότι το 2023 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ.

Οι δημοσιονομικοί ελιγμοί

Από το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 δεν προκύπτει η δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να κρατήσει δημοσιονομικές “δυνάμεις” από φέτος και να τις διανείμει – όπου απαιτηθεί – την επόμενη χρονιά, για την αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που θα επιμείνουν για αρκετούς ακόμα μήνες.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πώς το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις σε νέα μέτρα στήριξης. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχουν παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και δίνουν ως παράδειγμα τη νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, η οποία θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους.

Ωστόσο οι επιτελείς της οδού Νίκης παρακολουθούν στενά την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου Brent ποτ βρίσκονται στην περιοχή των 93 – 94 δολαρίων το βαρέλι.

Με αυτό το δεδομένο η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έχουν εκτοξευτεί και πάλι σε δυσθεώρητα επίπεδα όλοι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να έχει απορρίψει κάθε σκέψη για επαναφορά του μέτρου του “Fuel Pass”, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει βγει τελείως από το τραπέζι το σενάριο για επιστροφή της έκτακτης επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, ώστε τιμή του να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες προτείνει η Κομισιόν – Η δήλωση Σταϊκούρα

Σταϊκούρας στη Διάσκεψη COP27: Σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς η κλιματική αλλαγή