• Οικονομία

    Ανάσα για τους δανειολήπτες από τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, μετά από μία δεκαετία.

    Στις 6 Ιουνίου –και ύστερα από 9 μήνες που τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα– η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα δώσει το σήμα για να ξεκινήσει η πτωτική πορεία, με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.

    Ωστόσο, η ταχύτητα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού –καθώς παραμένει ο «μεγάλος εχθρός» για την ΕΚΤ– και ο οποίος τον Μάιο αυξήθηκε στο 2,6%, «ψαλιδίζοντας» κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες για το πόσες και τι ύψους θα είναι οι μειώσεις που δουν φέτος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες όσο και οι αγορές εκτιμούν ότι μετά τη μείωση του Ιουνίου θα ακολουθήσει μία δεύτερη επίσης κατά 0,25% τον Σεπτεμβριο και ακόμη μία τον Δεκέμβριο, με το επιτόκιο να μειώνεται μέσα στο έτος κατά 0,75%. Αν η μείωση θα είναι μεγαλύτερη θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την πορεία του πληθωρισμού.

    Και αποτελεί ζητούμενο σε ποιο επίπεδο θα έχουν διαμορφωθεί τα επιτόκια σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2025.

    Πάντως «γεράκια και περιστέρια» τα δύο στρατόπεδα των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, έχουν τελείως διαφορετική οπτική και την συχνότητα μείωσης των επιτοκίων.

    Ο κυριότερος εκφραστής των γερακιών ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, δήλωσε πως δεν θεωρεί σκόπιμο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούλιο.

    Αντίθετη άποψη διατύπωσε μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Διαβάζω ότι πρέπει να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο μία φορά το τρίμηνο όταν υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις, και ως εκ τούτου να αποκλείουμε τον Ιούλιο. Δε λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε από τώρα για τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας στο χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό».

    Ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η μείωση των επιτοκίων

    Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη ζήτηση ειδικά για στεγαστικά δάνεια, στα οποία το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα στο 5%.

    Ωστόσο όσοι έχουν δανειστεί για απόκτηση στέγης θα συνεχίσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2025 να έχουν το προνόμιο να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους με χαμηλό, σε σχέση με τα ισχύοντα, επιτόκιο.

    Το «πάγωμα» των επιτοκίων για τους συνεπείς δανειολήπτες, τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2023, διατηρεί σταθερή τη δόση των δανείων με υποθήκη κατοικία και αφορά όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και τα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023.

    Συγκεκριμένα τα επιτόκια παραμένουν «παγωμένα» στο 2,70% για όσα δάνεια έχουν επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1 μήνα, στο 2,85% για Euribor 3 μηνών και στο 1,20% (επιτόκιο για Saron) για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

    Στην περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν περισσότερα από το πλαφόν που έχουν βάλει οι τράπεζες οι δανειολήπτες θα ευνοηθούν από τη μείωση πληρώνοντας χαμηλότερες δόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται η πρώτη μείωση επιτοκίων

    Γιάννης Στουρνάρας: “Καμπανάκι” για ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξαιτίας της ζέστης

    Τι αλλάζει στα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών – Οδικός χάρτης 6 σημείων για τη μεταρρύθμιση του SREP



    ΣΧΟΛΙΑ